V Pákistánu havaroval Airbus A320, přistával na druhý pokus

Airbus A320 společnosti Pakistan International Airlines. Foto: Asuspine / Wikimedia CommonsAirbus A320 společnosti Pakistan International Airlines. Foto: Asuspine / Wikimedia Commons

U pákistánského Karáčí dnes havaroval Airbus A320 společnosti Pakistan International Airlines. Počty mrtvých a zraněných zatím nejsou známy. Počet lidí

U pákistánského Karáčí dnes havaroval Airbus A320 společnosti Pakistan International Airlines. Počty mrtvých a zraněných zatím nejsou známy. Počet lidí na palubě se postupem času mění upřesňuje, v letadle bylo nejspíše 91 cestujících a osm členů posádky. Zatím není jasné, zda někdo z nich nehodu přežil.

Místní média nepotvrdila zprávu karáčského starosty Vasima Achtara, že nehodu nikdo nepřežil. Naopak hovoří o přeživších. Podle televize Geo se z trosek podařilo vyprostit 15 až 20 lidí. Stroj ale spadl do obydlené oblasti, takže není jasné, zda tito zachránění jsou z paluby nebo z domů. Pákistánský úřad pro civilní letectví sdělil, že letadlo mělo technický problém.

Televize Geo zveřejnila seznam cestujících, podle kterého na palubě cestovalo 51 mužů, 31 žen a devět dětí. Úřad pro civilní letectví sdělil, že v letadle bylo 99 lidí včetně posádky.

Podle Geo bylo možné z trosek vyprostit 15 až 20 lidí a osm lidí bylo kvůli zranění převezeno do nemocnice. Geo také oznámila, že při nehodě přišel o život novinář Ansar Nakvi, který v minulosti pracoval pro stanici The News. Na palubě byl také ředitel paňdžábské banky Zafar Masúd, jehož rodina potvrdila, že přežil.

https://www.facebook.com/planespotterspk/posts/2538486229697150

Šlo o vnitrostátní let číslo PK8303 z Láhauru do Karáčí. Patnáct let staré letadlo havarovalo podle televizních záběrů na okraji Karáčí, je tak možné, že počet obětí může být ještě výrazně vyšší než počet cestujících na palubě.

Server Jacdec uvedl, že letoun přistával na druhý pokus, napoprvé provedl takzvaný „go around“. V záznamu komunikace mezi pilotem a dispečery zveřejněném na LiveATC.net pilot předtím, než se kontakt přerušil, říká, že letadlu vypadly motory a žádá o nouzové přistání. Lidé, kteří pád viděli, popsali, že letadlo se dvakrát či třikrát pokusilo o přistání, než narazilo do několika domů v hustě zalidněné čtvrti Model Colony blízko letiště. Video šířící se na sociálních sítích zobrazuje stroj letící nízko nad čtvrtí a plameny šlehající z jednoho motoru.

> s využitím ČTK

Tagy Pakistan International Airlines PK8303
19 komentářů