Téměř třetina pákistánských pilotů získala licenci podvodem, zkoušky dělal někdo jiný

Airbus A320 společnosti Pakistan International Airlines. Foto: Asuspine / Wikimedia CommonsAirbus A320 společnosti Pakistan International Airlines. Foto: Asuspine / Wikimedia Commons

Pákistánské státní aerolinky PIA zakázaly létat 150 svým pilotům, protože se ukázalo, že licenci získali podvodně a zkoušky za ně

Pákistánské státní aerolinky PIA zakázaly létat 150 svým pilotům, protože se ukázalo, že licenci získali podvodně a zkoušky za ně složil někdo jiný. Vyplynulo to z vyšetřování květnové nehody, kdy v Karáčí zahynulo při nepodařeném přistání skoro 100 lidí.

„Zajistíme, aby tito nekvalifikovaní letci už nikdy letadlo neřídili,“ sdělil tento týden mluvčí PIA Abdulláh Hafíz.

Ministr po letectví Ghulám Sarvar Chán ve středu parlamentu podával zprávu o vyšetřování květnové nehody a sdělil, že z 860 pákistánských pilotů jich má 262 licence získané podvodem. Jak napsala agentura AP, toto oznámení šokovalo poslance i pozůstalé po obětech.

Mluvčí PIA k tomu dnes sdělil, že z těchto pilotů, kteří sami zkoušku nedělali, přesto mají letecké oprávnění, jich 150 pracuje pro PIA. „Rozhodli jsme se jim zakázat létat s okamžitou platností,“ oznámil.

Letecká společnost PIA má celkem 434 pilotů, takže tímto rozhodnutím přichází o více než třetinu z nich, uvedl mluvčí.

Ministr Chán při objasňování příčiny neštěstí sdělil, že se posádka nesoustředila na přistávání, ale na debatu o koronaviru. Nereagovala na varování o nadměrné rychlosti nebo nevysunutém podvozku. Pád letadla do rezidenční čtvrti přežily jenom dvě z 99 osob na palubě. Mezi mrtvými je celá osmičlenná posádka a také jedno dítě, jež necestovalo letadlem.

Agentura AFP připomenula, že PIA byla do 70. let renomovanou leteckou společností. Pověst ale ztratila špatným řízením a finančními ztrátami, několik měsíců roku 2007 byla v Evropské unii její letadla na černé listině.

ČTK

Tagy Pákistán Pakistan International Airlines piloti
73 komentářů