Dozvuky nehody A320 v Pákistánu. Letadlo před pádem třikrát narazilo do ranveje, vyšetřovatelé našli černou skříňku

Francouzští vyšetřovatelé na místě nehody A320 v Karáčí. Foto: BEAFrancouzští vyšetřovatelé na místě nehody A320 v Karáčí. Foto: BEA

Pilot pákistánského letadla, které se minulý týden zřítilo v Karáčí, při prvním pokusu o přistání řídící věži neoznámil, že mu

Pilot pákistánského letadla, které se minulý týden zřítilo v Karáčí, při prvním pokusu o přistání řídící věži neoznámil, že mu nejde vysunout podvozek. Třikrát pak narazil do ranveje, než stroj zvedl a při druhém pokusu přistát havaroval. Podrobnosti z posledních chvil před neštěstím dnes zveřejnila pákistánská vláda, píše agentura Reuters.
Airbus A320, který letěl do Karáčí z Láhauru, se zřítil minulý pátek jen zhruba 1,5 kilometru od ranveje. Při nehodě zemřelo 97 lidí; dva pasažéři neštěstí přežili.

Pilot se poprvé pokusil přistát na letišti v pákistánském velkoměstě, neoznámil však nefunkční podvozek. Třikrát se při tomto pokusu dotkl motory ranveje. „Nebyl ve správné výšce … Řídící věž mu řekla, nejste ve vyžadované výšce, snižte svou výšku,“ uvedl pákistánský ministr pro civilní letectví, podle kterého pilot na toto odpověděl, že „to zvládne“.

Pilot pak sdělil řídící věži několik vteřin před pádem, že ani jeden z motorů nefunguje a že má problém udržet výšku. Očekává se proto, že vyšetřovatelé zkontrolují, zda motory byly při nárazech poškozeny. Ve spodní části motoru se nachází klíčové komponenty, poznamenala agentura Reuters.

Bezpečnostní experti upozorňují, že na vyhodnocení důvodu páteční nehody je příliš brzy, a zdůrazňují, že většina leteckých neštěstí je výsledkem souhry různých faktorů.
Na místě jsou už i experti Airbusu a francouzského úřadu vyšetřování leteckých nehod. Našli již černou skříňku i záznam hlasové komunikace posádky.

ČTK

Tagy Pakistan International Airlines PK8303
6 komentářů