V Ostravě zvýší rychlost tramvají na 80 km/h na dalším úseku

Tramvajová trať v Horní ulici v Ostravě. Foto: DPOTramvajová trať v Horní ulici v Ostravě. Foto: DPO

K rekonstrukci má dojít letos na podzim.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) vypsal na dlouhou dobu poslední zakázku na zvýšení rychlosti ve své síti tramvajových tratí na 80 km/h. Půjde o úsek Josefa Kotase – Václava Jiřikovského v městské části Ostrava Jih na ulici Horní.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele. Odhadovaná cena zakázky je 125 milionů korun. DPO počítá s tím, že stavbu bude financovat částečně s pomocí dotace z Operačního programu Doprava.

Dosud v 958 metrů dlouhém úseku jezdí tramvaje rychlostí 60 km/h. Podle technické zprávy je již kolejový svršek ve špatném stavu. „Přítomnost blátivých úseků svědčí o nefunkčnosti původního trativodu a o nevhodném podloží tramvajové trati převážně z degradované struskové sypaniny,“ uvádí se v dokumentaci.

Podle mluvčí DPO Terezy Šnoblové dojde modernizací tratě ke zkrácení jízdní doby o dvě vteřiny. „Na celý projekt je nutné pohlížet komplexně, neboť na předmětný úsek navazují ve směru na centrum města další již realizované úpravy, jejichž výsledkem bylo zvýšení rychlosti (úsek Místecká, výhybky na Místecké a J. Kotase),“ dodala Šnoblová. DPO po rozsáhlých investicích do celé infrastruktury provedl nové měření jízdních dob na autobusových a tramvajových linkách a výsledné úspory zahrnul do jízdních řádů platných od 12. prosince 2021.

Kvůli modernizaci celé tratě by neměly jezdit tramvaje tři měsíce: od září do listopadu letošního roku. Přesný termín bude oznámen po dokončení soutěže.

Úsek je na delší dobu poslední z úseků, na kterém bude zvýšena traťová rychlost až na 80km/h. Podle Šnoblové už úseky, které byly pro zvýšení rychlosti vhodné, už prošly modernizací. „Poslední vhodný úsek, který zatím ale nepřipravujeme projekčně, je mezi zastávkou Teplotechna a ul. Vratimovská. Další opatření ke zvýšení rychlosti nyní budou pokračovat zejména na výhybkách,“ dodala Šnoblová. Letos má jít například o výhybku výjezdu z vozovny Poruba na Opavské ulici.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO zvyšování rychlosti tramvajových tratí v Ostravě
29 komentářů