V Opavě začne před koncem roku jezdit pětice nových trolejbusů od Škody

Trolejbus Škoda 32Tr s karosérií SOR pro Opavu. Pramen: Škoda ElectricTrolejbus Škoda 32Tr s karosérií SOR pro Opavu. Pramen: Škoda Electric

Opava byla prvním městem, kde trolejbusy Škoda 32Tr začaly jezdit.

Opavskou MHD posílí v příštích dnech pětice nových trolejbusů Škoda 32Tr, kterou si opavský dopravní podnik objednal v únoru u Škody Electric. První cestující by se novými vozidly měli svézt koncem prosince. Smluvní cena je 57,6 milionu korun bez DPH.

Trolejbusy jsou klimatizované a vybavené kamerovým systémem, který sleduje vnitřek i nejbližší okolí vozu. Nové vozy se v Opavě přiřadí k deseti škodováckým trolejbusům s karosérií SOR, které plzeňská firma do slezského města dodala v roce 2018. Tehdy byly (na rozdíl od aktuální zakázky) trolejbusy vybaveny pomocným bateriovým pohonem. Jeden vůz byl o dva miliony dražší než v nynější zakázce. Opava byla prvním městem, kde trolejbusy Škoda 32Tr začaly jezdit.

O poslední zakázku se vedle plzeňské Škody ucházel i další zájemce. Podle zprávy zadavatele se soutěže zúčastnilo ještě sdružení firem Trolejbusy Opava vedené společností Tram for Envi. To nabídlo cenu o 600 tisíc korun vyšší. Podle zprávy zadavatele byl druhým členem sdružení ukrajinský výrobce Bogdan Group. Ten dosud na českém trhu neuspěl.

Vozový park trolejbusů opavského dopravního podniku čítá více než 30 vozidel v typickém červenobílém provedení.

Tagy MDPO Škoda 32Tr Škoda Electric
20 komentářů