V Mariánských Lázních poprvé vyjíždí nový trolejbus

Trolejbus Škoda 30 Tr pro Mariánské Lázně. Foto: FB Martina KalinyTrolejbus Škoda 30 Tr pro Mariánské Lázně. Foto: FB Martina Kaliny

Městská doprava Mariánské Lázně dnes poprvé nasadí do běžného provozu s cestujícími první z osmi nových trolejbusů Škoda 30 Tr

Městská doprava Mariánské Lázně dnes poprvé nasadí do běžného provozu s cestujícími první z osmi nových trolejbusů Škoda 30 Tr od Škody Electric. Na svém facebookovém profilu to uvedl starosta města Martin Kalina. Půjde o nasazení na linku 7, trolejbus vyjede z konečné u Antoníčkova pramene.

V Mariánských Lázních dochází k modernizaci vozového parku, ve městě bude jezdit celkem osm nových trolejbusů vybavených bateriovým pohonem, díky kterému může vozidlo v režimu elektrobusu ujet v běžném režimu i více než dvanáct kilometrů. Karoserie je od SOR Libchavy.

„Zatím jsme zákazníkovi předali první čtyři vozy, s dopravcem jsme také spolupracovali na proškolení řidičů,“ sdělil obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr a dodal: „Využití tohoto typu trolejbusů s bateriemi není omezeno jen na trolejovou síť a jejich nasazení je tedy značně flexibilní.“

Trolejbus Škoda 30 Tr je dvanáctimetrový třídveřový trolejbus, jehož veškerá elektrovýzbroj je uložena v kontejneru na střeše vozidla. Komfort cestujících zvyšuje plná nízkopodlažnost vozidla a snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku. Pohodlí při jízdě trolejbusem zlepšuje také výkonný systém vytápění i přehledný informační systém.

Město nové trolejbusy objednalo loni v srpnu, zaplatí za ně 100,6 milionu korun bez DPH. Dosáhne přitom na dotaci z Integrovaného operačního programu (IROP), který pokryje 80 % nákladů. Původně přitom figurovalo jen mezi náhradními projekty, dostalo se na něj až po navýšení prostředků v IROP.

Pro trolejbusovou dopravu v Mariánských Lázní jde o klíčovou vzpruhu, ještě před několika lety (především do roku 2014 za vedení ODS) byla odepisována a chystal se její útlum. Mariánskolázeňská MHD je nejmenším trolejbusovým provozem v tuzemsku (když nepočítáme pokusy v Praze), délka sítě je zhruba 11 kilometrů. Osm vozidel pro pokrytí provozu postačuje.

Tagy Mariánské Lázně MHD Mariánské Lázně Škoda Electric trolejbusy Mariánské Lázně
16 komentářů