dpp

V Lovosicích skončila proměna nástupišť a prodloužení podchodu, začíná oprava budovy

Nová nástupiště v Lovosicích. Foto: Správa železnicNová nástupiště v Lovosicích. Foto: Správa železnic

Nově je podchod pod nádražím průchozí.

Správa železnic dokončila modernizaci železniční stanice Lovosice za 364 milionů korun bez DPH. Stavební práce tu ale nekončí. Na hotovou úpravu kolejiště a nástupišť navazuje oprava výpravní budovy.

Správa železnic stavbu zahájila loni, kdy slibovala dokončení ještě v roce 2023. Úpravou prošel i podchod, který byl prodloužen do Máchovy ulice. Bezbariérovost stanice zajistily nově doplněné výtahy z podchodu na jednotlivá nástupiště, v případě 1. nástupiště tuto funkci plní nový výtah propojující podchod s výpravní budovou.

Další stanice na trati Praha – Děčín získá nová nástupiště, hotovo má být ještě letos

Součástí projektu byla dále rekonstrukce rozhlasového zařízení, informačního a orientačního systému pro cestující a instalace dohledových kamer. Potřebnými úpravami prošlo i trakční vedení. Stavbaři vybudovali také nové osvětlení nástupišť i podchodu. Zakázku získalo sdružení firem Swietelsky Rail a Edikt. Modernizace má být financována z velké části z prostředků Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility; RRF).

Současně v těchto dnech začíná celková rekonstrukce nádražní budovy. Ta vznikla v roce 1968 jako součást celkové přestavby stanice. „Cestující získají moderní prostředí, přesto si uchová svůj původní ráz,“ popisuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Stavbaři provedou úpravy vnitřních dispozic tak, aby se zlepšila funkčnost veřejných prostor. Zateplením projde jak obvodový plášť, tak i střechy. Další úsporu provozních nákladů přinese rekonstrukce rozvodných sítí a elektroinstalací a instalace fotovoltaické elektrárny. U budovy pak vzniknou nová parkoviště se stojany pro dobíjení elektromobilů a místa pro jízdní kola.

Zhotovitelem prací bude společnost OHLA ŽS. V průběhu stavby bude v budově docházet k úpravě koridorů pro cestující. Ty budou vyznačeny dočasným orientačním systémem. Celkové náklady dosahují 240 milionů korun. Hotovo bude v červenci příštího roku.

Tagy Lovosice Správa železnic
26 komentářů