Stamiliony do lovosického nádraží. Opravou projde i výpravní budova

Podoba výpravní budovy v Lovosicích po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba výpravní budovy v Lovosicích po rekonstrukci. Foto: Správa železnic

Oprava výpravní budovy naváže na modernizaci nástupišť.

Správa železnic počítá s dalšími investicemi v železniční stanici Lovosice. Kromě probíhající modernizace nástupišť zde příští rok začne ještě oprava výpravní budovy z roku 1968 od architekta Josefa Dandy.

Soutěž na zhotovitele oprav vypsala Správa železnic dnes. Předpokládaná hodnota zakázky je 195 milionů korun bez DPH. Kompletní rekonstrukce přinese zateplení obvodového pláště i střech, což spolu s dalšími úpravami přinese snížení provozních nákladů. Zakázka má být financována z nástroje RRF. Samotné práce by měly začít na jaře příštího roku. Hotovo má být v srpnu 2025.

Současná nádražní budova v Lovosicích byla postavena v roce 1968 v rámci přestavby celé stanice. Stavbu s vestibulem kolmo ke kolejím navrhl architekt Josef Danda. Původní ráz budovy má být po rekonstrukci zachován.

Stavbaři provedou úpravy vnitřních dispozic tak, aby se zlepšila funkčnost veřejných prostor. Další úsporu provozních nákladů přinese rekonstrukce zdroje vytápění, rozvodných sítí a elektroinstalací. U budovy pak vznikne parkoviště a místa pro jízdní kola.

V Lovosicích letos na počátku roku začala modernizace nástupišť a práce na prodloužení podchodu, zakázku za 365 milionů korun získalo sdružení Swietelsky Rail a Edikt. Přístup bude nově i bezbariérový. Podchod je nově prodloužen až k Máchově ulici. Investice zahrnuje také částečnou obnovu železničního svršku kolem nástupišť a instalaci nového informačního a orientačního systému pro cestující. Hotovo má být letos.

Stav výpravní budovy v Lovosicích v roce 2019. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodoba výpravní budovy v Lovosicích po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba výpravní budovy v Lovosicích po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba výpravní budovy v Lovosicích po rekonstrukci. Foto: Správa železnicPodoba výpravní budovy v Lovosicích po rekonstrukci. Foto: Správa železnicStanice Lovosice v prosinci 2019. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.czStanice Lovosice v prosinci 2019. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.czVizualizace nových nástupišť ve stanici Lovosice. Foto: Správa železnicVizualizace nových nástupišť ve stanici Lovosice. Foto: Správa železnic

Další stanice na trati Praha – Děčín získá nová nástupiště, hotovo má být ještě letos

Tagy Lovosice Správa železnic
30 komentářů