Iveco představilo hybridní Crossway, bude se vyrábět ve Vysokém Mýtě

Hybridní autobus Iveco Crossway LE. Foto: IvecoHybridní autobus Iveco Crossway LE. Foto: Iveco

Hybridní pohon má pomoci snížit spotřebu zhruba o desetinu.

Společnost Iveco Bus představila v Praze na veletrhu CzechBus v české premiéře novou verzi svého modelu Crossway s hybridním pohonem. Jeho výroba bude probíhat v závodě ve Vysokém Mýtě.

Kombinace spalovacího motoru a baterie má přinést dopravcům úsporu paliva zhruba deset procent. Výrobce předpokládá využití hlavně v příměstském provozu s častějším zastavováním, kdy baterie pomáhá snižovat spotřebu nafty při rozjezdu.

Jde o autobus ve verzi Low Entry. Hybridní pohon bude k dispozici ve verzích XTL (X-To-Liquid) na obnovitelné palivo a zemní plyn. Zbrusu nová verze Crossway LE Hybrid CNG získala prestižní titul Udržitelný autobus roku 2023 v kategorii Meziměstský autobus.

Elektrický pohon je vybaven hybridní technologií vyvinutou v úzké spolupráci se společností Voith. Je vybaven 48V baterií spojenou s převodovkou Voith DIWA NXT a osvědčeným motorem Cursor 9. Převodovka DIWA NXT je kombinována s výkonným rekuperačním elektromotorem o špičkovém výkonu 35 kW, který funguje jako startér a generátor pro rekuperaci kinetické energie akumulované během zpomalovací a brzdné fáze, s vysokoenergetickou baterií LTO (48 V) umístěnou na střeše. Elektromotor podporuje motor Cursor 9 během startovacích fází.

Nové řešení je rovněž vybaveno funkcí Stop & Start, která eliminuje hluk a vibrace a dále zvyšuje úsporu paliva.

Hybridní autobus Iveco Crossway LE. Foto: IvecoHybridní autobus Iveco Crossway LE. Foto: IvecoHybridní autobus Iveco Crossway LE. Foto: Iveco
Tagy Crossway LE Crossway LE Hybrid hybridní autobus Iveco Bus
8 komentářů