V Jihomoravském kraji se mění dopravci, vyjede 91 nových autobusů v jednotném nátěru

Autobus MAN Lion´s City A21 společnosti BDS-Bus pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: FB IDS JMKAutobus MAN Lion´s City A21 společnosti BDS-Bus pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: FB IDS JMK

Loni zahájená obměna a nové smlouvy přinesly již 253 nových autobusů v kraji.

Jihomoravský kraj čeká od úterý 1. února změna dopravců na celkem 65 autobusových linkách. Jde o výsledek veřejných soutěží na dopravce v loňském roce. Cestujícím kromě drobných úprav jízdních řádů přinesou i zvýšení komfortu: do provozu se dostane celkem 91 nových autobusů SOR, Iveco a MAN.

Jihomoravský kraj soutěží autobusové dopravce postupně po relativně malých oblastech. Na Hustopečsku, Břeclavsku a Židlochovicku bude jezdit ČSAD Kyjov, na Ivančicku vyjíždí Trado-Bus ze skupiny ICOM Transport a na Šlapanicku přebírá některé linky BDS-Bus.

Nové autobusy splňují stejné kvalitativní nároky jako vozidla uvedená do provozu v minulém roce – jsou v novém krajském nátěru, se zatmavenými dvojitými skly chránícími před letním sluncem a rychlým vychládáním v zimě, silnější klimatizací, pohodlnějšími sedadly, couvací kamerou zvyšující bezpečnost chodců a uzavřenou kabinou řidiče zlepšující pracovní prostředí pro řidiče a chránící jej před přenosnými chorobami. Od loňského února vyjelo už na krajské linky 253 nových autobusů, nejvíce Iveco Crossway.

Součástí změn je i dlouhodobě připravovaná úprava trasy linky 505, která nově pojede ze Židlochovic přes Rajhrad jen do Modřic. Tam bude zajištěn přestup na tramvaj 2 pro dopravu do firem na ulici Vídeňská, pro cestu do centra Brna bude možný přestup na vlaky S3 v Rajhradě.

Pípni a jeď poprvé mimo DPMB

Na více linkách brněnské městské dopravy vyjíždějících mimo Brno je doprava zajištěna zčásti nebo zcela regionálními autobusovými dopravci. Jednou z těchto linek je i linka 48 spojující centrum Brna přes Tuřany a Dvorska s obcemi Kobylnice a Prace. Od 1. února se cestující na této setkají i s městskými autobusy značky MAN Lion´s City A21. Budou nasazené na linku 48 brněnské městské dopravy. Dopravcem bude BDS-Bus. Rozsáhlou fotogalerii nových autobusů zveřejnil IDS JMK na svém facebookovém profilu.

Aby byl v těchto vozech zajištěn pro cestující stejný komfort, na jaký jsou zvyklí z autobusů DPMB, budou nové autobusy MAN, ale i některé autobusy od výrobce IVECO zajíždějící do města Brna, vybaveny poprvé u jiného dopravce než u DPMB validátory Pípni a jeď. Po otestování v průběhu února validátory umožní koupi jízdenky stejným způsobem jako jsou cestující zvyklí z jiných linek městské dopravy.

Pro cestu po Brně bude postačovat přiložení bankovní karty. Pro cestu mimo Brno si pak vyberou potřebnou jízdenku z menu a zaplatí bankovní kartou. Pravidla pro nástup a kontrolu jízdenek zůstávají beze změny. Mimo Brno se nastupuje jen prvními dveřmi a řidiči se prokazuje platný jízdní doklad.

Tagy BDS-BUS ČSAD Kyjov IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK TRADO-BUS
73 komentářů