Jihomoravský kraj ukázal autobusy v novém stylu, od května jich bude padesát

Jihomoravský kraj, autobusy v novém vizuálním stylu. Pramen: JMKJihomoravský kraj, autobusy v novém vizuálním stylu. Pramen: JMK

V nejbližších letech se má obnovit až třetina vozového parku v kraji, což je víc než 200 autobusů.

Jihomoravský kraj představil nový jednotný vizuální styl v autobusové dopravě. Zhruba od května omladí vozový park v regionu 50 nových autobusů, první z nich v pondělí zástupci kraje, výrobců a dopravců představili veřejnosti. Objednávka na dalších 51 vozidel se chystá.

„Když se na zastávce sjedou autobusy z různých koutů jižní Moravy, často to tam vypadá ve stylu ‚každý pes jiná ves‘. Je škoda, že lidé často ani nevědí, co pro ně vlastně Jihomoravský kraj všechno dělá. A tohle je jedna z cest, jak to změnit – sjednotili jsme barvy a loga tak, aby časem všichni cestující věděli, že autobusy, ve kterých právě sedí, financuje Jihomoravský kraj,“ uvedl hejtman Jan Grolich.
Nové autobusy nesou červenou a bílou barvu s modrým logem, v dolní části jsou vozidla stříbřitě šedá.

Aktuálně mají objednávky na dodávku nových autobusů uzavřeny tři dopravci – ČSAD Kyjov (do konce dubna celkem 22 autobusů Iveco), BDS-BUS (do dubna 13 autobusů Iveco) a ČSAD Hodonín (15 autobusů SOR). Společnost ČSAD Ústí nad Orlicí má brzy uzavřít objednávku pro oblast Blanenska na dalších 51 autobusů Setra a čtyři hybridní autobusy Mercedes Benz, které by měly na linkách začít jezdit od 1. října.

Jihomoravský kraj, autobusy v novém vizuálním stylu. Pramen: JMKJihomoravský kraj, autobusy v novém vizuálním stylu. Pramen: JMKJihomoravský kraj, autobusy v novém vizuálním stylu. Pramen: JMKJihomoravský kraj, autobusy v novém vizuálním stylu. Pramen: JMKJihomoravský kraj, autobusy v novém vizuálním stylu. Pramen: JMK

Vedení kraje odhaduje, že se v nejbližších letech podaří obnovit až třetinu vozového parku, což je víc než 200 autobusů. „Nově dodávaná vozidla jsou povinně vybavena silnou klimatizací a disponují zvětšeným prostorem pro umístění dětských kočárků a vozíků pro invalidy. Jihomoravský kraj rovněž z důvodu zvýšení bezpečnosti provozu a ochrany řidičů proti nakažlivým chorobám požadoval vybavení nových autobusů kabinou řidiče. Jako ochrana před chladem i před letními vedry budou sloužit zdvojená zatmavená okna, ta budou v IDS JMK novinkou,“ doplnil ředitel organizátora KORDIS JMK Jiří Horský.

Tagy Jihomoravský kraj
43 komentářů