V Budějovicích začala stavba spojky zanádražní silnice s budoucí dálnicí D3

Budoucí spojka Českých Budějovic a dálnice D3. Pramen: Jihočeský krajBudoucí spojka Českých Budějovic a dálnice D3. Pramen: Jihočeský kraj

České Budějovice budou mít celkem tři sjezdy z dálnice D3, jediný funkční je zatím na severu města.

V Českých Budějovicích byla v pátek zahájena stavba radiály, která propojí zanádražní komunikaci a Novohradskou ulici se vznikajícím dálničním obchvatem města (D3). Práce za 88 milionů korun potrvají 10 měsíců, celkem jde o 700 metrů dlouhou novou silnici.

Investorem je Jihočeský kraj, přičemž 47 milionů činí dotace z EU. „Obě etapy dostavby zanádražní komunikace napojí střed města na dálnici D3, která tu tvoří obchvat Českých Budějovic,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba. Město České Budějovice v rámci stavby zaplatí náklady na vybudování cyklostezky a veřejného osvětlení. Předpokládaná cena je přes 20 milionů korun.

Propojka D3 s Novohradskou ulicí a zanádražní komunikací. Pramen: Jihočeský kraj

Propojka D3 s Novohradskou ulicí a zanádražní komunikací. Pramen: Jihočeský kraj

České Budějovice budou mít celkem tři sjezdy z dálnice D3. První (a zatím jediný funkční) svádí do města tranzit od Prahy a Tábora, neboť navazující úseky dálničního obchvatu jsou stále ve výstavbě. Celá stavba dálničního obchvatu Budějovic měla být podle původních plánů ukončena v jednotném termínu v září 2022. Především kvůli problémům s tunelem Pohůrka to ale nyní vypadá až na konec roku 2024.

D3, stavba dálničního obchvatu Českých Budějovic má zhruba dva roky zpoždění. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba dálnice D3 jižně od Českých Budějovic. Pramen: ŘSDVizualizace D3 u tunelu Pohůrka. Pramen: ŘSD
Tagy České Budějovice D3 obchvat Českých Budějovic
2 komentáře