V Brně kupují další „draky“, do konce roku bude po městě jezdit 18 EVO2

Tramvaje EVO 2 Drak v Brně. Foto: DPMBTramvaje EVO 2 Drak v Brně. Foto: DPMB

Po roce a půl provozu si DPMB nové tramvaje pochvaluje, závady jsou jen drobnějšího charakteru.

Dopravní podnik města Brna (DPMB)  pokračuje s výrobou tramvají EVO2 z připravených komponentů. S výrobcem, společností Krnovské opravy a strojírny, uzavřel tento týden další prováděcí smlouvu na dodávku komponentů na další tři tramvaje.

Nákup dalších dvou stavebnic na montáž tramvají vyplývá z údajů v registru smluv. Za dvě tramvaje, které si DPMB bude montovat ve svých dílnách, zaplatí 53 milionů korun.

Tramvaje získaly přezdívku Drak. Podle mluvčí DPMB Hany Tomaštíkové jich aktuálně po městě jezdí 15, do konce roku jich bude 18 a příští rok dalších 7.

„Provoz tramvají Drak hodnotíme velmi kladně, i ohlasy cestujících jsou pozitivní. Během prvního roku jejich provozu se nám podařilo vypozorovat a vyřešit potenciální problémová místa. Pokud se aktuálně vyskytnou závady, tak jsou pouze drobnějšího charakteru, a odstraňujeme je v rámci záruky během jednoho pracovního dne,“ dodala Tomaštíková.

Tramvaje EVO2 jsou prvními klimatizovanými v Brně, po městě jezdí od loňského jara. Sestavují se ze stavebnic v ústředních dílnách dopravního podniku.

Nasazovány jsou hlavně na lince 4. Kromě klimatizace mají tramvaje USB nabíječky a dveře vybavené světelnou závorou. Jméno Drak vybrali lidé v anketě. Ve vozech je 49 míst k sezení a 122 míst na stání. Váha vozu bez cestujících je 31 tun. Celkově by do roku 2024 mělo z dílen vyjet 41 tramvají, DPMB za ně zaplatí 1,3 miliardy korun, samotné díly stojí 1,085 miliardy korun.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB Drak EVO2 Krnovské opravy a strojírny
41 komentářů