V Brně klesl za tři roky počet cestujících bez jízdenky v MHD o více než třetinu

Kontrola jízdních dokladů v Brně. Foto: DPMBKontrola jízdních dokladů v Brně. Foto: DPMB

Nejčastěji bez jízdenky cestují lidé ve věkové skupině 18 až 25 let.

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) loni přistihli 34 401 cestujících ve vozidlech městské hromadné dopravy bez platné jízdenky. I přes nárůst v loňském roce v absolutních počtech v porovnání s rokem 2021 klesá podíl cestujících, kteří za jízdu neplatí. Ještě v roce 2019 cestující přistihli 55 tisíc cestujících bez jízdních dokladů za rok.

Těší mě, že v Brně pokračuje sestupný trend v počtu neplatičů. Naši revizoři loni přistihli bez platné jízdenky 34 401 lidí, což je sice více než v předešlém roce, ale pokud vezmeme v potaz, že jsme přepravili více cestujících, jedná se celkově o pokles o necelých 14 procent. Pokračující úbytek přičítáme i tomu, že jsme už v průběhu roku sestavili tým preventistů, kteří prováděli kontrolu jízdních dokladů a chování cestujících, aniž by je pokutovali. V těchto akcích budeme pokračovat, stejně jako v běžných kontrolách revizory,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Jízdné v Brně se nezměnilo od roku 2012, jeho reálná cena tak klesá. Zatímco v roce 2021 jel bez platného jízdního dokladu každý 8 293. cestující, loni to byl každý 9 593. pasažér.

Stále více cestujících hradí pokutu přímo ve voze. Z celkové částky 24 milionů korun revizorům cestující na místě uhradili 10 milionů korun, z toho téměř sedm milionů platební kartou. Věková struktura neplatičů se v průběhu let příliš nemění. Nejčastěji bez jízdenky cestují lidé ve věkové skupině 18 až 25 let (26 procent) a 30 až 40 let (21 procent).

Ubylo napadení revizorů

Dvanáctka preventistů při svých akcích ve vozech MHD kromě chybějících jízdenek řešila nejčastěji případy, kdy se cestující přepravovali v zapáchajícím a špinavém oděvu, konzumovali alkohol nebo potraviny, a mohli tak svým chováním obtěžovat nebo znečistit ostatní cestující, případně vůz. Nechyběly ani případy, kdy se pasažéři dopouštěli hned všech zmíněných prohřešků najednou. Na každé z kontrolních akcí preventisté vyloučili z přepravy nebo nevpustili do vozu přibližně 30 lidí.

Cílem naší služby je, aby byla rychlá, moderní a hlavně pohodlná a komfortní. Nemůžeme tolerovat jedince, kteří nastolená pravidla nerespektují a obtěžují tak ostatní cestující nebo naše zaměstnance. Na letošní rok proto připravujeme kampaň poukazující na nejčastější prohřešky v MHD,“ vysvětlil Havránek.

Dobrou zprávou ze statistik DPMB za loňský rok je úbytek napadení revizorů. V posledních deseti letech se počet úrazů pohybuje mezi dvěma a sedmi případy. V roce 2022 došlo ke třem zraněním pracovníků přepravní kontroly s následnou pracovní neschopností. Ve dvou případech se jednalo o drobnější zhmožděniny, v jednom případě šlo o vážnější zranění, kdy cestující bez jízdenky způsobil revizorce zlomeninu nosu.