V Bernu začaly vozit cestující nové tramvaje od Stadleru, staré vozy město daruje na Ukrajinu

Nové tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNové tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler Rail

Letos vyjede postupně osm nových tramvají.

Cestující ve švýcarském hlavním městě od dnešního dne začaly vozit úplně nové tramvaje. Po měsících testování vyjely do ostrého provozu v Bernu tramvaje Stadler Tramlink. Nasazení nových vozidel umožní vyřadit i nejstarší tramvaje z provozu. Ty ale nečeká šrotace, ale další éra v provozu. Bern je věnuje ukrajinskému Lvovu. Švýcarská společnost je vyrobila ve svém závodě ve španělské Valencii.

Do konce roku má vyjet postupně osm nových tramvají, objednáno je 20 obousměrných a sedm jednosměrných tramvají. Hodnota zakázky je 125 milionů franků, tedy necelé tři miliardy korun za 27 tramvají. Součástí je i opce na dodávku dalších až 23 kusů. Stadler získal zakázku v roce 2019, když porazil Siemens a CAF.

Nová tramvaj je sedmičlánková a 42,7 metru dlouhá. Vozy mají 68 míst k sezení (jednosměrné), resp. 52 (obousměrné). Tramvaje budou kompletně nízkopodlažní, chybět nebude prostor pro přepravu vozíčkářů či kočárků. Tramvaj bude mít celkem sedm dveří v případě jednosměrné verze, šest u obousměrné. Postupně mají nahradit starší tramvaje Düwag/Vevey a RBS z 90. let minulého století a současně navýšit provozní kapacitu na lince č. 9. V Bernu je v provozu pět tramvajových linek, dopravce má 48 tramvají.

Kompletní technická data o nové tramvaji jsou zde.

Nové tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNové tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNové tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Stadler Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Stadler Tramlink pro Bern. Foto: Stadler Rail

Tramvaje Duewag/Vevey Be 4/8 jsou z let 1989 až 1990. Z dvanácti tramvají má zamířit do Lvova celkem jedenáct vozů, dvanáctý zůstane v Bernu jako historický exponát. K přesunu tramvají má dojít na počátku příštího roku.

 

 

Tagy Bern Bernmobil Stadler Rail Stadler Tramlink Tramlink
6 komentářů