Švýcarsko daruje tramvaje Ukrajině, jedenáct vozů zamíří do Lvova

Tramvaj z Bernu pro Lvov. Zdroj: Velvyslanectví Ukrajiny ve ŠvýcarskuTramvaj z Bernu pro Lvov. Zdroj: Velvyslanectví Ukrajiny ve Švýcarsku

Západoukrajinské město získá bezplatně tramvaje Duewag / Vevey Be 4/8.

Jedenáct částečně nízkopodlažních tramvají Duewag / Vevey Be 4/8 zamíří z Bernu do Lvova. Švýcaři se je rozhodli městu na západě Ukrajiny darovat zcela bezplatně v reakci na podanou žádost v rámci švýcarských podpůrných programů. Lvov v ní žádal až o 75 použitých tramvajových vozů. Informoval o tom Transport Publiczny.

Tramvaje pocházejí z přelomu 80. a 90. let minulého století. Jednalo se tehdy o vůbec první alespoň částečně nízkopodlažní vozy ve Švýcarsku. Nyní jsou po více jak 30 letech provozu postupně vyřazovány. Nahrazují je moderní tramvaje Tramlink od Stadler Rail.

Pokud by k darování tramvají Duewag / Vevey Be 4/8 nedošlo, zamířily by rovnou do šrotu. Bern s jejich provozem počítá do června, následovat bude až do prosince postupný přesun na Ukrajinu. Transport zaplatí švýcarský Sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO). Ten darování tramvají z Bernu na základě žádosti ukrajinců navrhl, přičemž Lvov potvrdil, že parametry vozů jejich provoz na Ukrajině umožňují.

Lvov získá zdarma rovněž potřebné technické vybavení pro provoz včetně náhradních dílů. SECO zafinancuje i školení zaměstnanců.

Tramvaj z Bernu pro Lvov. Zdroj: Velvyslanectví Ukrajiny ve ŠvýcarskuTramvaj z Bernu pro Lvov. Zdroj: LvovTramvaj z Bernu pro Lvov. Zdroj: Lvov

Na základě stejného mechanismu získala tramvaje ze Švýcarska i ukrajinská Vinnycja. Curych jí daroval 28 vozů řady 2000. Brzy pak bude následovat dalších osm tramvají.

„Koncem roku 2023 se SECO ve spolupráci s provozovatelem VBZ rozhodlo dodat dalších 31 vozidel této řady. Švýcarsko připomíná, že ‚export‘ ojetin má dlouhou tradici. V letech 2003 až 2010 dodaly Bernmobil a SECO do Rumunska 14 motorových vozů a devět vlečných vozů. V letech 2007 až 2011 převedl Curych do Vinnycje 88 starších vozů. V letech 2001 až 2016 Basilej převedla do Bělehradu 65 motorových vozů a 47 vlečných vozů,“ dodal Transport Publiczny.

Tagy Bern Duewag / Vevey Be 4/8 Lvov pomoc Ukrajině Švýcarsko Ukrajina
33 komentářů