V Bernu vyjíždějí nové tramvaje od Stadleru, nahradí vozy z 90. let

Nová tramvaj Stadler Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Stadler Tramlink pro Bern. Foto: Stadler Rail

Do konce roku začne jezdit v Bernu osm nových tramvají.

Tramvajovou dopravu ve švýcarském hlavním městě čeká od 1. listopadu velká proměna. Po měsících testování a zkušebního provozu vyrazí na koleje v Bernu do ostrého provozu tramvaje Tramlink od Stadler Rail. Švýcarská společnost je vyrobila ve svém závodě ve španělské Valencii.

Termín zahájení provozu oznámil bernský dopravní podnik Bernmobil na svých stránkách po včerejším představení tramvaje pro média. Do konce roku má vyjet postupně osm nových tramvají, objednáno je 20 obousměrných a sedm jednosměrných tramvají. Hodnota zakázky je 125 milionů franků, tedy necelé tři miliardy korun za 27 tramvají. Součástí je i opce na dodávku dalších až 23 kusů. Stadler získal zakázku v roce 2019, když porazil Siemens a CAF.

Nová tramvaj Stadler Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Stadler Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Stadler Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler RailNová tramvaj Tramlink pro Bern. Foto: Stadler Rail

Nová tramvaj je sedmičlánková a 42,7 metru dlouhá. Vozy mají 68 míst k sezení (jednosměrné), resp. 52 (obousměrné). Tramvaje budou kompletně nízkopodlažní, chybět nebude prostor pro přepravu vozíčkářů či kočárků. Tramvaj bude mít celkem sedm dveří v případě jednosměrné verze, šest u obousměrné. Postupně mají nahradit starší tramvaje Düwag/Vevey a RBS z 90. let minulého století a současně navýšit provozní kapacitu na lince č. 9. V Bernu je v provozu pět tramvajových linek, dopravce má 48 tramvají.

Kompletní technická data o nové tramvaji jsou zde.

Tagy Bern Bernmobil Stadler Rail Stadler Tramlink
13 komentářů