Bern zdvojnásobí flotilu tříčlánkových trolejbusů, dodá je Carrosserie HESS

Trolejbus lighTram 25 DC. Foto: BernmobilTrolejbus lighTram 25 DC. Foto: Bernmobil

Bern trolejbusy nasadí na novou linku na jihozápad metropole.

Bernský dopravce Bernmobil výrazně rozšíří svoji flotilu trolejbusů. K celkem 28 vozům přibude dalších 13. Město se rozhodlo pro nákup celkem 13 tříčlánkových vozů o délce 24,7 metru. Jejich počet se téměř zdvojnásobí, dosud jich ve městě jezdí 14.

Nový kontrakt oznámil Bernmobil v tiskové zprávě. Zakázku získala společnost Carrosserie HESS, která vyhrála výběrové řízení. Nové trolejbusy mají být nasazeny na novou linku 10, která zahájí provoz v létě 2026. Spojí hlavní nádraží s oblastí Könitz a Schliern na jihozápadě hlavního města.

Výrobce do Bernu dodá model lighTram 25 DC s kapacitou 48 míst k sezení. Stejné trolejbusy již ve městě jezdí. Nová linka částečně využije stávající trolejové vedení, částečně vznikne nové. Téměř dvě třetiny 5,5 kilometru dlouhé trasy pojedou trolejbusy na baterie. Detailně je trolejbus popsán na stránkách výrobce.

Trolejbus lighTram 25 DC. Foto: BernmobilTrolejbus lighTram 25 DC. Foto: BernmobilTrolejbus lighTram 25 DC. Foto: BernmobilTrolejbus lighTram 25 DC. Foto: BernmobilTrolejbus lighTram 25 DC. Foto: BernmobilTrolejbus lighTram 25 DC. Foto: Bernmobil

Tříčlánkové trolejbusy tento týden vyjely i v Praze, ve Švýcarsku mají podstatně delší tradici. Zajímavé může být i cenové porovnání: nové trolejbusy od sdružení Škoda-Solaris stojí 31,15 milionu korun, nové pro Bern zhruba 45 milionů korun.

Flotila megatrolejbusů na ranveji. Praha spustila provoz bezemisní linky 59 na letiště

Tagy Bern Bernmobil Carrosserie HESS lighTram 25 DC tříčlánkový trolejbus
17 komentářů