V Bergenu vznikl druhý nejdelší tunel pro pěší a cyklisty na světě, měří tři kilometry

Tunel Fyllinsdalen. Foto: Rony TuroyTunel Fyllinsdalen. Foto: Rony Turoy

Tunel vede vedle nového tramvajového spojení.

Obyvatelům a návštěvníkům Bergenu se výrazně zkrátí cesta na kole či pěšky mezi čtvrtěmi Fyllingsdalen a Minde. Město finišuje s dokončením nového tunelu Fyllingsdal, který bude vyhrazen pouze pro pěší a cyklisty.

S délkou tři kilometry bude druhým nejdelším svého druhu na světě. Investorem a provozovatelem bude místní dopravní podnik Bybanen Utbygging. Slavnostní otevření je naplánováno na 15. dubna.

Nový tunel vede v těsné blízkosti nového tramvajového tunelu, který byl otevřen loni.

Nový tunel má pomoci přesvědčit lidi, aby se do centra města a pro cesty po druhém největším norském městě vydávali často namísto auta pěšky či na kole. Jde o nejdelší tunel na světě postavený přímo pro chodce a cyklisty. U Seattlu v USA je o půl kilometru delší tunel Snoqualmie, původně sloužil jako železniční. Norský Fyllingsdal je tak nejdelším tunelem na světě, který byl už cíleně postavený pro cyklisty a chodce.

Tunel bude otevřený od 5:30 do 23:30. Bude vybaven osvětlenými odpočívadly, kamerami a pokryt mobilním signálem. Detailněji je stavba popsána zde.

3Km long Fyllingsdalen Bike Tunnel photographed before opening for Bybanen Utbygging 07.03.2023Tunel Fyllinsdalen. Foto: Rony TuroyTunel Fyllinsdalen. Foto: Rony TuroyTunel Fyllinsdalen. Foto: Rony TuroyTunel Fyllinsdalen. Foto: Rony Turoy
Tagy Bergen Bergen Bybanen Norsko tunel pro pěší a cyklisty
35 komentářů