Tramvajový boom v Evropě pokračuje. Bergen otevřel druhou trať

Podzemní stanice na nové tramvajové trati v Bergenu. Foto: Bergen Bybanen.Podzemní stanice na nové tramvajové trati v Bergenu. Foto: Bergen Bybanen.

Město plánuje již třetí tramvajovou trať.

Druhé největší město v Norsku je dalším na seznamu evropských měst, které se v posledních letech rozhodlo obnovit nebo rozšířit tramvajový provoz. Bergen tento týden otevřel druhou tramvajovou trať ve městě o délce devět kilometrů. Dvoukolejná trať spojuje části Kaigaten a Fyllingsdalen, vychází z tramvajové trati postavené v roce 2010. Začíná nedaleko bergenského hlavního nádraží a vede po východním pobřeží zálivu Store Lungegårdsvann.

Město se k rozšíření tramvajové trati rozhodlo po úspěchu provozu první tramvajové trati, která ve městě slouží od roku 2010 a několikrát se již prodlužovala. První linka vede z letiště do Byparken, denně tramvaje využije 75 tisíc lidí. Obslouží i místní nemocnici. Mapa nové trati je zde.

Součástí nové trati jsou dva tunely o celkové délce 4,2 kilometru včetně jedné podzemní stanice. Během stavby došlo k vybudování tunelu pro pěší a cyklisty. Na trasu jsou nasazovány stejné tramvaje jako na první úsek: Stadler Variobahn. Ve městě jich aktuálně jezdí celkem 34, byly prodlouženy z pětičlánkových na sedmičlánkové.

Město plánuje další rozšíření tramvajové sítě směrem na sever, rozhodnutí má padnout na začátku příštího roku. Více informací je na stránkách města.

Tagy Bergen Bergen Bybanen Norsko
37 komentářů