Úspěšná premiéra nového čínského letadla. Poprvé letělo s cestujícími

První let letounu C919 s cestujícími. Foto: China Eastern AirlinesPrvní let letounu C919 s cestujícími. Foto: China Eastern Airlines

První let s cestujícími trval necelé dvě hodiny.

Letecká společnost China Eastern Airlines poprvé vypravila pravidelný let s cestujícími, na který nasadila nové čínské letadlo C919. Letoun, který je vyroben hlavně z dílů od evropských a amerických výrobců, se má v budoucnu stát konkurencí pro Airbusy A320 a Boeingy 737.

Letadlo se vydalo ze Šanghaje do Pekingu, let trval necelé dvě hodiny. Průběh letu je možné vidět na Flightradar24.com.

Původně mělo dojít k zahájení provozu už v únoru, nakonec ale dopravce lety ještě odložil kvůli pokračování zkušebního provozu bez lidí. Letadlo C919 vyrábí firma Commercial Aviation Corporation of China (COMAC). Letoun C919 má jednu uličku a je konkurentem letadel Airbus A320 family a Boeing 737. Letoun získal loni na podzim povolení k provozu, výrobce k sériové produkci.

Letoun C919 se montuje v Číně, jeho výroba je ale vysoce závislá na součástkách ze západních zemí, včetně motorů či avioniky. Dodavateli jsou firmy GE, Safran a Honeywell International. Přísná americká pravidla pro udělování vývozních licencí zpozdila získávání dílů a jsou vážným rizikem pro případné zvýšení výroby, dokud se Číně nepodaří nahradit zahraniční motory a komponenty domácí technologií.

Státní společnost COMAC letadlo vyvíjela od roku 2008. Letoun se stal nedílnou součástí pekingské iniciativy „vyrobeno v Číně v roce 2025“, jejímž cílem je dohnat sofistikované technologie a pomoci zemi stát se soběstačnou.

První let letounu C919 s cestujícími. Foto: China Eastern AirlinesPrvní let letounu C919 s cestujícími. Foto: China Eastern AirlinesPrvní let letounu C919 s cestujícími. Foto: China Eastern Airlines
Tagy C919 China Eastern Airlines Comac
16 komentářů