Čínský COMAC získal velkou objednávku, vyrobí sto C919 pro China Eastern

První let letounu C919 s cestujícími. Foto: China Eastern AirlinesPrvní let letounu C919 s cestujícími. Foto: China Eastern Airlines

Dodávky letounů začnou už v příštím roce, pomůžou s obnovou flotily a uspokojením oživeného turismu.

Čínská letecká společnost China Eastern podepsala s domácím výrobcem letadel COMAC dohodu o koupi sta letounů C919. Kontrakt dosahuje katalogové hodnoty přibližně deseti miliard dolarů a navazuje na původní objednávku pěti strojů. Se dvěma z nich již dopravce létá.

Dodávky letounů začnou už v příštím roce, kdy by měla aerolinka získat prvních pět strojů. V roce 2025 se počet dodávaných letadel zvýší na deset ročně, od roku 2028 pak na patnáct ročně. Posledních dvacet letadel firma očekává v roce 2031.

China Eastern nasadí C919 primárně na významných obchodních a turistických linkách po celé Číně. Objednávka je v souladu s plánem obnovy flotily letecké společnosti, přičemž signalizuje důvěru v oživení čínského cestovního ruchu.

V minulém měsíci se COMAC pochlubil objednávkami na celkem 1061 letounů C919. China Eastern zařadily tyto čínské stroje do komerčního provozu jako vůbec první dopravce na světě. Jejich celkový výkon je podle aerolinky v zásadě v souladu s jejím očekáváním. Obě dnes provozovaná letadla měla už u China Eastern nalétáno k 26. září celkem 1 140 letových hodin, přičemž přepravila více než 35 tisíc cestujících.

Čína si od C919 slibuje nezávislost na Airbusu, Boeingu a západních technologiích, většina dílů včetně avioniky či motorů je nicméně od ověřených dodavatelů Boeingu a Airbusu. Letadlo pohání motory Leap od CFM International, doletí 5 555 kilometrů.

Tagy C919 China Eastern Čína Comac
15 komentářů