ÚOHS potrestal kartel nákladních železničních dopravců pokutou 18 milionů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu trestá kartel v nákladní železnici. Za nedovolenou dohodu uložil společnostem AWT Čechofracht, Interfracht, Argo

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu trestá kartel v nákladní železnici. Za nedovolenou dohodu uložil společnostem AWT Čechofracht, Interfracht, Argo Logistics a Spedica pokuty v celkové výši téměř 18,5 milionu korun. Společnost Rail Cargo Austria vyvázla bez pokuty, neboť v rámci leniency programu (příslib shovívavosti pro spolupracující subjekty) poskytla úřadu informace a důkazy o existenci kartelu. Jde o prvostupňové rozhodnutí, proti kterému mohou firmy podat rozklad. Interfracht a Argo Logistics už tak učinily.

Podle ÚOHS měly potrestané firmy mezi sebou zakázanou dohodu v souvislosti s vlakovými projekty Carpathia, Sylvania a nová Carpathia. Na jejím základě si nedovoleně rozdělovaly zákazníky a zakázky na přepravu zboží, koordinovaly ceny služeb a vyměňovaly si obchodní informace.

„Kartelová dohoda narušila hospodářskou soutěž na trhu nákladní železniční přepravy a zasílatelství a byla způsobilá ovlivnit obchod mezi členskými státy Evropské unie,“ napsal dnes ÚOHS v tiskovém prohlášení.

K zakázanému jednání podle něj docházelo mezi lety 2004 až 2013, přičemž společnost Spedica se dohody účastnila pouze v letech 2008 až 2010 a společnost Interfracht v letech 2010 až 2013. Účastníci kartelu měli uzavřenou smlouvu o spolupráci, podle níž si neměli navzájem přebírat zakázky.

Případ je posledním ze série šetření v oblasti nákladní železniční dopravy. Například v roce 2018 ÚOHS rozdával pokuty v kauze kartelu Italia Expres. Hlavní tíhu pokuty tehdy nesly České dráhy (48 mil.), v kauze figurovaly rovněž firmy AWT Čechofracht a Rail Cargo Austria (ta i tenkrát vyvázla díky spolupráci s úřadem bez pokuty).

Uložené pokuty 
Rail Cargo Austria AG – upuštěno od uložení pokuty (leniency)
AWT Čechofracht – 1 826 000 korun (leniency II)
Interfracht –  2 357 000 korun
Argo Logistics 10 000 000 korun
Spedica 4 243 000 korun (narovnání)

Tagy kartel v železniční nákladní dopravě ÚOHS
7 komentářů