ÚOHS snížil Českým drahám pokutu za kartel v nákladní dopravě na sedminu

Nákladní vlak ČD Cargo po výjezdu ze stanice Praha - Libeň. Foto: Jan SůraNákladní vlak ČD Cargo po výjezdu ze stanice Praha - Libeň. Foto: Jan Sůra

České dráhy musí zaplatit 48 milionů korun pokutu za účast v kartelové dohodě projektu nákladní dopravy Italia Express. Dopravce nakonec

České dráhy musí zaplatit 48 milionů korun pokutu za účast v kartelové dohodě projektu nákladní dopravy Italia Express. Dopravce nakonec účast v nezákonném kartelu bude stát výrazně méně, než kolik ještě nedávno hrozilo. 

Původně chtěl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutovat firmu až 348 miliony korun. O snížení pokuty dnes informovaly České dráhy i ÚOHS.

Ke snížení pokuty došlo i u dalších účastníků kartelu: Rail Cargo Austria (tomu byla nakonec pokuta zcela prominuta) a Čechofracht AWT (pokuta snížena na 3,67 milionu korun). Rozhodnutí ještě není pravomocné.

Účastníci nedovoleně spolupracovali v rámci vlakového projektu Italia v oblasti nákladní železniční přepravy a zasilatelství,“ řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Ke kartelové dohodě došlo v roce 2006, kdy ještě součástí ČD byla i nákladní železniční doprava. „I to bylo důvodem, proč vedení Českých drah zvolilo v souladu s péčí řádného hospodáře cestu aktivní spolupráce s ÚOHS, která se nyní ukázala být tou správnou,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský. Dvouleté správní řízení skončilo nakonec výrazným snížením pokuty.

České dráhy se rozhodly využít tzv. programu leniency, resp. shovívavosti, a současně také tzv. procedury narovnání. Musely se zavázat i k přijetí opatření, které mají eliminovat podobné jednání v budoucnu.

Úřad původně zahrnul do řízení i ČD Cargo, to ale nakonec uspělo se svým protestem a nebylo dál účastníkem. 

Tagy Čechofracht AWT České dráhy Italia Express kartel v železniční nákladní dopravě pokuta Rail Cargo Austria ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Žádné komentáře