ÚCL zahájil správní řízení kvůli letu Smartwings na jeden motor

Letadlo Smartwings na pražském letišti. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetadlo Smartwings na pražském letišti. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) zahájil správní řízení kvůli srpnovému letu společnosti Smartwings s porouchaným motorem. Vedle toho úřad pokračuje

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) zahájil správní řízení kvůli srpnovému letu společnosti Smartwings s porouchaným motorem. Vedle toho úřad pokračuje v dalším šetření. Na dotaz ČTK to dnes bez dalších podrobností uvedl mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký. Není tak zatím zřejmé, zda je řízení vedeno proti dopravci, nebo někomu z posádky. Letecká společnost uvedla, že s ní žádné správní řízení nebylo zahájeno.

Letoun společnosti Smartwings letěl 22. srpna z řeckého ostrova Samos do Prahy. Letadlu přestal během letu nad Egejským mořem fungovat levý motor, který se posádce nepodařilo znovu nastartovat. Stroj pak pokračoval v nižší letové hladině až do Prahy. Na palubě bylo 170 lidí.

ÚCL zahájil krátce po události vyšetřování letu. Úřad si od dopravce vyžádal veškerou dokumentaci k letu. Po prostudování materiálů nyní ÚCL zahájil jedno správní řízení. Podrobnosti k němu však s ohledem na podmínky řízení Hezký prozradit nechtěl. Podotkl však, že úřad zároveň pokračuje v dalším šetření. To by měla zásadně ovlivnit i zpráva Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod, který případ také zkoumá. Jeho šetření může trvat až rok.

Společnost Smartwings dnes odpoledne k informacím uvedla, že vůči společnosti správní řízení zahájeno nebylo a zároveň nemá o řízení bližší informace. Mluvčí firmy Vladimíra Dufková uvedla, že společnost s úřady plně spolupracuje. Letecký úřad nedávno sdělil, že z interního šetření, které dopravce úřadu předal spolu s vyžádanými materiály, vyplývá, že let měl být pochybením posádky. Kvůli letu na jeden motor skončil šéfpilot Pavel Veselý.

Letecký úřad krátce po události uvedl, že v případech, kdy se letadlu porouchá jeden z motorů, je obvyklým řešením nouzové přistání na nejbližším letišti. Jde především o preventivní postup pro případ, kdyby přestal fungovat i druhý motor.

Konečné výsledky šetření obou úřadů se dají očekávat v horizontu několika měsíců. V rámci správního řízení může být v případě zjištěného pochybení výsledkem mimo jiné zákaz činnosti či jiný disciplinární postih. Vedle řízení může úřad v krajním řízením podat i trestní oznámení.

ČTK

Tagy QS1125 smartwings Úřad civilního letectví
22 komentářů