Tři nové železniční zastávky. Praha 14 shání první důležité razítko pro trať Malešice – Běchovice

Jednotka CityElefant. Foto: Jan SůraJednotka CityElefant. Foto: Jan Sůra

Vlaky na nové lince ze Smíchova až do Běchovic mají vyjet od prosince 2024.

Praha udělala další důležitý krok k zavedení nové tangenciální linky S61, která by měla spojit Smíchov a Běchovice. Praha 14 poslala k posouzení příslušným úřadům dokumentaci o vlivu na životní prostředí na úpravy stávající trati z Malešic do Běchovic, na které mají vyrůst celkem tři nové zastávky: Praha-Hostavice, Praha-Jahodnice a Praha-Jiráskova čtvrť.

Vyplývá to ze zveřejněného dokumentu v informačním systému EIA. „Počítáme se zavedením nových linek od grafikonu 2024/2025,“ potvrdil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Pražští zastupitelé už dříve odsouhlasili dotaci pro městskou část na přípravu dokumentace.

Zastávky mají vyrůst na dvoukolejné trati, kde dosud osobní vlaky nejezdí, využívají ji až na výjimky při odklonech pouze nákladní dopravci. „Svým vedením vůči centru města trať nemá velký potenciál pro radiální vazby příměstské železnice, naopak má velký potenciál pro tangenciální městskou dopravu, kde může nabídnout atraktivní doby jízdy,“ uvádí se v dokumentu zpracovaném Sudopem Praha. V budoucnu by po trati měly jezdit dvě linky S61 ze Smíchova do Běchovic a S71 z Radotína do Běchovic. Obsluhovaly by také připravovanou zastávku Depo Hostivař.

Mapa se zákresem nových zastávek na trati z Malešic do Běchovic. Foto: dokumentace pro EIA

Mapa se zákresem nových zastávek na trati z Malešic do Běchovic. Foto: dokumentace pro EIA

Zastávky mají vyrůst na celkem 6,6 kilometrů dlouhém úseku. Každá zastávka má mít 100 metrů dlouhé nástupiště, samotné tratě se úpravy budou týkat minimálně: dojde k pokládce kabelů sdělovacího zařízení. „Záměr má za cíl zlepšení obsluhy dané lokality a zároveň zvýšení její atraktivity,“ píše se v záměru.

Praha na provozovatele linek již vypsala i veřejnou soutěž, termín pro podání nabídek byl v červenci. Kdo se přihlásil zatím není jasné, hlavní město k soutěži neuvádí zatím do vyhodnocení žádné informace.

Mapa plánovaného rozvoje městských linek v Praze. Foto: PID

Mapa plánovaného rozvoje městských linek v Praze. Foto: PID

Tagy městské železniční linky nové zastávky na území Prahy praha Praha 14 Pražská integrovaná doprava S61 S71 Radotín - Běchovice
92 komentářů