Třetí šéf během devíti měsíců? Kupec může už v pondělí skončit v čele Českých drah

Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhyBývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhy

Už v pondělí může dozorčí rada Českých drah odvolat z postu předsedy představenstva a generálního ředitele Miroslava Kupce. Nahradit ho

Už v pondělí může dozorčí rada Českých drah odvolat z postu předsedy představenstva a generálního ředitele Miroslava Kupce. Nahradit ho má současný náměstek ministryně pro místní rozvoj a člen řídícího výboru ČD Václav Nebeský. Deníku Zdopravy.cz potvrdilo tento scénář pět na sobě nezávislých zdrojů z ministerstva dopravy, Českých drah a drážního prostředí. Šéf dozorčí rady Karel Pospíšil takovou možnost nevyvrátil. Oficiální důvod k odvolání zatím neexistuje.

V oficiální pozvánce na pondělní jednání dozorčí rady zatím bod s odvoláním Kupce chybí. „Program se ještě ladí,“ řekl Pospíšil. Na přímý dotaz, zda vidí důvody k odvolání Kupce a zda by pro jeho konec hlasoval, odpověděl vyhýbavě, že se uvidí. Dozorčí rada není kompletní, chybí jeden člen za Petra Moose, který v květnu skončil. U personálních záležitostí se pravidelně zdržují hlasování odboráři.

Ministerstvo dopravy oficiálně plány na Kupcův konec nekomentovalo. Náměstek ministra dopravy a předseda řídícího výboru ČD Tomáš Čoček pouze na dotaz o Kupcově konci uvedl, že dozorčí rada je v pondělí.

Zatímco ministr dopravy Vladimír Kremlík se sešel se zástupci všech podřízených organizací, s Kupcem se dosud nesetkal. I to může značit, že s ním dále příliš nepočítá. „S panem ministrem jsme se zatím nesešli, nevím proto, co by ho vedlo k úvaze o mém odvolání. Firma je v dobré kondici a na jednáních dozorčí rady a řídicího výboru jsem naopak vnímal spokojenost s naší prací,“ řekl Kupec, který nastoupil do čela firmy loni v září, kdy vystřídal Pavla Krtka.

Kupec má na první pohled za sebou nemalé úspěchy: obhájil většinu smluv na provoz vlaků, rating u agentury Moody’s a dosáhl historicky nejlevnějších dluhopisů na další financování firmy. Podle zdrojů Zdopravy.cz mohou být důvodem ke konci některé menší zakázky, například na pronájem některých strojů i způsob, jakým firma soutěží dodávky nových vozidel. Už loni Bombardier kritizoval, že zakázky na elektrické jednotky jsou šité na míru Škodě Transportation. Kupec byl za požadavky na vozidla zodpovědný ještě jako člen představenstva. V jiné soutěži si stěžoval Alstom u antimonopolního úřadu, ale neuspěl,  Škoda pak následně soutěž vyhrála. „Začíná se chovat, jako by byly České dráhy jednou z divizí PPF,“ řekl jeden ze zdrojů z drážního prostředí v narážce na majitele Škody Transportation.

Kupcovým nástupcem se má stát Václav Nebeský. Ten na železnici kdysi začínal jako výpravčí, má vystudovanou Dopravní fakultu Univerzity Pardubice, v minulosti působil například u ČD Telematika nebo v ČD-IS. Firmu zná i jako člen řídícího výboru. Aktuálně je náměstkem ministryně pro místní rozvoj. Nebeský na dotazy Zdopravy.cz nereagoval.

Tagy České dráhy Miroslav Kupec Top Václav Nebeský
78 komentářů