České dráhy ušetří výrazně na dluhopisech, dosáhly úroku 1,5 %

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Českým drahám se podařilo přesvědčit investory, aby jim půjčili výrazně levněji než dosud. Za novou emisi dluhopisů v objemu půl

Českým drahám se podařilo přesvědčit investory, aby jim půjčili výrazně levněji než dosud. Za novou emisi dluhopisů v objemu půl miliardy eur budou platit úrok jen 1,5 %.

Oproti stávajícím dluhopisům tak výrazně ušetří: končící emise dluhopisů v objemu 300 milionů eur byla úročena 4,125 %. Emisí nových dluhopisů chce splatit tu končící a další peníze použít na další investice zejména do vozového parku. České dráhy dnes úspěšný prodej dluhopisů oznámily v tiskové zprávě.

„Během 13 prezentací a telefonních konferencí ve Vídni, Mnichově, Paříži, Frankfurtu a Londýně jsme  představili naši společnost širokému spektru mezinárodních investorů. Prezentace Českých drah, která obsahovala primárně náš obchodní model po roce 2019, strategické směřování Skupiny a samozřejmě finanční výsledky, vyvolala velkou odezvu. Uveřejněnou prezentaci zhlédlo takřka 90 potenciálních investorů, v rámci samotné roadshow jsme se pak setkali s více než padesáti subjekty. O emisi projevilo zájem více než 300 společností z Evropy i Asie,“ uvedl Radek Dvořák, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro obchod a ekonomiku.

Silná poptávka po dluhopisech Českých drah pochází především od investorů z Německa a Rakouska (47 %), Velké Británie (12 %), České republiky (11 %) nebo Švýcarska (6 %). Jedná se o tzv. asset manažery (71 %), banky (18 %) a pojišťovny, penzijní fondy (11 %). Díky této výrazné poptávce převyšující dokonce osmkrát plánovanou výši emise se jedná o nejvyšší objem z dosud vydaných dluhopisů Českých drah nebo v České republice, ale především o jeden z nejnižších kupónů, kterého doposud některý český emitent dosáhl. Kdyby byly nové dluhopisy úročeny stejně jako končící, ČD by na úrocích zaplatily ročně o třináct milionů eur více, tedy více než 300 milionů korun.

„Výsledná hodnota kupónu dluhopisů se sedmiletou splatností činí 1,5 % ročně, což je v aktuálních podmínkách očekávaného zvyšování úrokových sazeb vynikající výsledek a představuje každoroční úsporu na nákladech spojených s obsluhou dluhu. Zájem, který o naší emisi byl, také svědčí o tom, že jsou České dráhy ekonomicky stabilní firmou s dobrým ratingovým hodnocením a jasnou strategií obsluhy dluhu do budoucna,“ řekl Radek Dvořák.

Předpokládané datum formálního ukončení transakce je 23. května, emise bude obchodovaná na lucemburské burze.

Tagy České dráhy dluhopisy
16 komentářů