Krtek po čtyřech letech skončil v čele drah, nahradil ho Kupec

Dozorčí rada Českých drah dnes pod vedením předsedy Petra Moose sáhla k očekávané proměně představenstva. Po necelých čtyřech letech ve

Dozorčí rada Českých drah dnes pod vedením předsedy Petra Moose sáhla k očekávané proměně představenstva. Po necelých čtyřech letech ve funkci předsedy představenstva skončil Pavel Krtek, kterého nahradil dosavadní člen pro techniku, servis a majetek Miroslav Kupec.

Krtek nicméně v představenstvu nekončí zcela, jako místopředseda představenstva bude mít na starost ekonomiku a finance. Vrátí se tak k činnostem, které zastával devět měsíců po svém příchodu na dráhu v únoru 2014.

České dráhy to oznámily v tiskové zprávě. 

Kupec byl v minulosti vrchním přednostou Depa kolejových vozidel. Z představenstva modré skupiny byli podle předpokladů odvoláni Martin Bělčík (ekonomika, informatika) a místopředseda Ludvík Urban (regiony, integrace).

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka bude na dva uvolněné posty v představenstvu vypsáno výběrové řízení. Dozorčí rada zatím nekomentovala důvody, které k odvolání manažerů vedly. O konci Ludvíka Urbana, který se do vedení drah dostal víceméně jen díky své členské průkazce ČSSD, se mluvilo delší dobu. V případě Martina Bělčíka může být za jeho koncem velká soutěž na nákup elektrických jednotek. Tu kritizuje například společnost Bombardier, že je příliš šitá na míru Škodě Transportation. 

Personální zemětřesení odstartovaly velké změny v dozorčí radě v červenci, celé léto se pak mluvilo o tom, kdo nakonec skončí. Proti personálním výměnám prudce vystoupili odboráři, kteří varovali například před zhoršením ratingu Českých drah. Výměna není nakonec tak razantní, tři z pěti manažerů zůstávají. 

„Cílem je posílit České dráhy a připravit je na otevírání trhu. Souhlasím s názorem dozorčí rady ČD, že představenstvo je třeba doplnit o osoby s novými znalostmi a kompetencemi. Rozhodnutí ponechat ve vedení ČD Ing. Krtka chápu jako potřebu zachovat kontinuitu a stabilitu vedení,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. 

 

Tagy České dráhy dozorčí rada Krtek Kupec představenstvo výměna
20 komentářů