Trať z Poříčan do Nymburka zrychlí, výstražné kříže nahradilo lepší zabezpečení

Rekonstrukce přejezdů na trati Poříčany - Nymburk. Foto: Správa železnicRekonstrukce přejezdů na trati Poříčany - Nymburk. Foto: Správa železnic

O několik minut se mohou zkrátit jízdní doby na trati mezi Nymburkem a Poříčany. Na trati došlo k rekonstrukci celkem

O několik minut se mohou zkrátit jízdní doby na trati mezi Nymburkem a Poříčany. Na trati došlo k rekonstrukci celkem šesti železničních přejezdů, které byly dosud chráněny pouze výstražnými kříži. Správa železnic zahájila včera jejich zkušební provoz.

Kvůli přejezdům pouze s výstražnými kříži musely vlaky dosud na těchto místech zpomalit na rychlost 60 kilometrů za hodinu, nově přes ně mohou jet stokilometrovou rychlostí. Celkové náklady dosáhly 79 milionů korun, zakázku získala společnost První SaZ Plzeň. Dobu zkrácení jízdy Správa železnic neuvedla.

Jednokolejná trať slouží pro osobní vlaky mezi Nymburkem a Poříčany, pro rychlíky mezi Prahou a Hradcem Králové a také často jako odklonová při mimořádnostech na koridoru.
Na celkem šesti úrovňových kříženích železnice s účelovými, zpravidla polními komunikacemi bylo vybudováno přejezdové zabezpečovací zařízení se světelnou a zvukovou signalizací. Zařízení se ovládá automaticky jízdou vlaků s využitím počítačů náprav. Spuštění signalizace na přejezdech odpovídá traťové rychlosti 100 km/h.

Všechna rekonstruovaná křížení získala nové přejezdové konstrukce, technologie zabezpečovacího zařízení se nachází v jednotlivých reléových domcích. Dálkové ovládání a indikace přejezdů jsou zapracovány do staničního zabezpečovacího zařízení v Sadské, kde také došlo k potřebné úpravě softwaru.

Rekonstrukce přejezdů na trati Poříčany - Nymburk. Foto: Správa železnicRekonstrukce přejezdů na trati Poříčany - Nymburk. Foto: Správa železnicRekonstrukce přejezdů na trati Poříčany - Nymburk. Foto: Správa železnic
Tagy Poříčany - Nymburk Správa železnic železniční přejezdy
94 komentářů