Ťok: Zrušení dotací na regionální vlaky není realistický návrh, musely by kývnout kraje

Regionální vlaky v Táboře. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRegionální vlaky v Táboře. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Návrh ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na zrušení třímiliardového státního příspěvku na krajské vlakové spoje nedává smysl. Tak by se

Návrh ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na zrušení třímiliardového státního příspěvku na krajské vlakové spoje nedává smysl. Tak by se dala tlumočit reakce ministra dopravy Dana Ťoka (ANO). Návrh rezortu financí vyvolal v krajích bouři nevole.

„To není náš návrh. Ale hlavně na tyto dotace je podepsána smlouva, která by se musela zrušit. A na to musí přistoupit všechny zainteresované strany. Nevidím to jako realistický návrh,“ sdělil dnes ministr deníku Zdopravy.cz.

Poukázal tak na skutečnost, že regiony na dotace mají nárok ze smlouvy, kterou se všemi kraji i jejich asociací uzavřela vláda Bohuslava Sobotky. Kraje státní příspěvek na vlaky dostávaly od roku 2009 na základě memoranda. V době krize a šetření za vlády Petra Nečase ale tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek označil memorandum za právně nezávazné. Reakcí proto byla později smlouva, která závazná je.

Ministr dopravy Ťok tak potvrdil včerejší dojem libereckého hejtmana Martina Půty. „Skoro to působí, jako že levá ruka neví, co dělá pravá,“ řekl Půta. O záměru ministryně financí chtějí jednat zástupci krajů příští týden na zasedání Asociace krajů ČR. Je přitom téměř jisté, že od smlouvy neodstoupí.

Částky určené krajům na železnici. Pramen: MDČR

Částky určené krajům na železnici.
Pramen: MDČR

Tagy Dan Ťok dotace lokálky regionální vlaky rozpočet Top úspory vláda
57 komentářů