Skupinu Thomas Cook zachrání čínský investor, koupí i podíl v aerolinkách

Boeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas CookBoeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas Cook

Jedna z největších firem v cestovním ruchu na světě míří do čínských rukou. Do britské společnosti Thomas Cook, která v

Jedna z největších firem v cestovním ruchu na světě míří do čínských rukou. Do britské společnosti Thomas Cook, která v Česku podniká například pod značkou Neckermann, vstoupí čínská společnost Fusan.

Do společnosti má nalít nejméně 450 milionů liber, výměnou za to získá 75 % akcií, stejnou částku mají firmě poskytnout banky a majitelé dluhopisů, jejichž pohledávky budou kapitalizovány. Ve skupině získají 25 % a současně ovládnout 75 % letecké divize.

Dohodu s čínským investorem a bankami oznámil dnes Thomas Cook v tiskové zprávě. Fosun je už teď největším akcionářem celé skupiny, do jejíhož portfolia patří i aerolinky Thomas Cook či Condor. Fosunu patří například i Club Med nebo fotbalový klub Wolverhampton Wanderers.

Transakci musí schválit ještě antimonopolní úřady. Thomas Cook by finanční injekcí měl získat jistotu dalšího rozvoje. Firma současně nevyloučila, že současný vývoj může vést ke stažení akcií z burzy. Akcie firmy po oznámení začaly výrazně ztrácet. Vedení přiznalo, že rozhodnutí současně „zředí“ jejich podíl ve firmě.

Transakcí tak padá plán na prodej letecké divize, který firma nastínila v první polovině roku. O aktiva několika aerolinek projevily předběžně zájem některé velké letecké skupiny.

Thomas Cook je jednou z největších skupin v cestovním byznysu na světě, zaměstnává přes 21 tisíc lidí, loni dosáhla tržeb 9,6 miliardy liber.

Tagy Thomas Cook Thomas Cook Airlines
3 komentáře