Tankování i přes novou dohodu těžařů ropy zlevňuje. Litr benzinu stojí už i 22,50 Kč

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

Ceny pohonných hmot i po uzavřené dohodě o omezení těžby ropy dál klesají. Průměrná cena jednoho litru benzinu či nafty

Ceny pohonných hmot i po uzavřené dohodě o omezení těžby ropy dál klesají. Průměrná cena jednoho litru benzinu či nafty klesla v Česku zhruba o třicet haléřů za týden.

Výrazně se ale zvyšuje rozdíl v cenách jednotlivých čerpacích stanic: zatímco průměr u benzinu je podle údajů CCS 27,09 Kč, Tank ONO dnes zlevnilo na hodnotu 22,50 Kč za litr. Ještě ráno stál litr 22,90 Kč. Cenová politika řetězce pump je stanovena na stejné marži celý rok, firma dlouhodobě patří k nejlevnějším na trhu.

„Každý den cena o několik haléřů ještě klesá. Z prodejů vidíme, že se obnovuje hlavně poptávka u osobních aut, prodeje benzinu rostou. U nafty je to kvůli situaci v kamionové dopravě podstatně horší,“ řekl spolumajitel Tank ONO Jiří Ondra. V celkovém vyjádření jsou podle něj prodeje nižší než loni, výrazný pokles firma vykázala hlavně u čerpacích stanic v blízkosti hraničních přechodů. Zatímco průměrné ceny jsou na nejnižších úrovních od roku 2016, nejnižší ceny u Tank ONO jsou na úrovni roku 2009.

Nafta zůstává nepatrně dražší než benzin, průměr je 27,26 Kč za litr.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem se dohodli, že v květnu sníží těžbu o zhruba desetinu. Zatím se ale na trhu nezdá, že by omezení nahradilo výpadek poptávky, cena ropy celý týden dál klesá.

Nízké ceny pohonných hmot a současně rostoucí schodek rozpočtu vyvolávají spekulace, zda stát nezvýší spotřební daň. Její hodnota v relativním srovnání klesla od posledního zvýšení o téměř pětinu. Pohonné hmoty jsou zatíženy pevnou částkou spotřební daně z každého litru, pumpy ještě odvádí daň z přidané hodnoty, a tak v tuto chvíli více než dvě třetiny ceny na čerpací stanici končí ve státní kase. V tuto chvíli žádnou legislativní změnu tohoto charakteru nepřipravujeme,“ řekl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Tagy ceny pohonných hmot Top
65 komentářů