SŽDC zahájila miliardovou modernizaci severočeské stanice Řetenice

Nádraží Řetenice. Autor: ŠJů, Wikimedia CommonsNádraží Řetenice. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons

Správa železniční dopravní cesty spouští velkou rekonstrukci železniční stanice Řetenice na západním okraji Teplic na Podkrušnohorské magistrále. Vedle přestavby samotné

Správa železniční dopravní cesty spouští velkou rekonstrukci železniční stanice Řetenice na západním okraji Teplic na Podkrušnohorské magistrále. Vedle přestavby samotné stanice řeší stavba i úpravu navazujících mezistaničních úseků směrem na Teplice v Čechách, Oldřichov u Duchcova a Úpořiny.

V Řetenicích vznikne nové ostrovní nástupiště o délce 120 metrů a vnější nástupiště dlouhé 50 metrů. Přístup na nově vzniklá nástupiště umožní stávající lávka doplněná o schodiště na ostrovní nástupiště a o dva výtahy.

Rozsáhlá přestavba stanice si vyžádá i omezení železničního provozu. Od 25. dubna jsou naplánovány denní výluky na výstavbu základů stožárů pro nové trolejové vedení, pažení mostních objektů a demontáž postradatelných kolejí. Od 3. června pak budou postupně probíhat nepřetržité výluky tak, jak to bude vyžadovat postup stavby. Dokončení rekonstrukce se plánuje na květen příštího roku.

Zakázku získalo sdružení firem Chládek & Tintěra (z Litoměřic) a Elektrizace železnic Praha. Cena za stavební práce činí podle registru smluv 762 milionů bez DPH, když předpoklad při vypisování zakázky byl 783 milionů bez DPH. Správa železnic pak uvádí celkové investiční náklady akce (CIN) ve výši 945 milionů korun bez DPH.

Stanice dostane i nové sdělovací a zabezpečovací zařízení, které v budoucnu umožní osazení systému ETCS.

Tagy nádraží Řetenice SŽDC
40 komentářů