SŽDC slibuje „válku pomalým jízdám“, ve středních Čechách zmizí 65 % omezení

Pomalá jízda ve stanici Praha - Holešovice. Foto: Jan SůraPomalá jízda ve stanici Praha - Holešovice. Foto: Jan Sůra

Nový generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda slibuje výrazně nižší počet pomalých jízd na české železnici, než kolik jich je na

Nový generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda slibuje výrazně nižší počet pomalých jízd na české železnici, než kolik jich je na tratích dosud. „Vyhlásil jsem válku pomalým jízdám,“ řekl na konferenci Železničního sdružení nákladních dopravců ŽESNAD.cz. Extrémně vysoký počet pomalých jízd naplánovaných na příští rok v Prohlášení o dráze  vystrašil dopravce, zejména u tratí okolo Prahy.

Právě ve Středočeském kraji slibuje SŽDC nejvíce změn. Oproti původnímu plánu navýší rozpočet na odstranění závad na některých problematických místech. „Předpokládám, že ještě v letošním roce snížíme počet takzvaných pomalých jízd a provozních omezení nejméně o 65 % oproti výchozímu stavu v závěru roku 2017,“ slibuje Svoboda. SŽDC za velký počet pomalých jízd na tratích kolem Prahy čelila kritice zejména od Ropidu a Středočeského kraje.

Podle mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové našlo vedení organizace řešení ke snížení počtu pomalých jízd, které současně projednalo se zástupci Středočeského kraje a hlavního města Prahy. Na koordinačním jednání došlo ke shodě na prioritách řešících omezení dopravních kapacit. „Prohlášení o dráze se zpracovávalo v roce 2017, současné vedení SŽDC přikročilo k zásadním změnám v koncepci odstraňování pomalých jízd na tratích zajišťujících dopravní obslužnost v Praze a Středočeském kraji.  Z tohoto důvodu již nejsou vstupy do Prohlášení o dráze z roku 2017 aktuální,“ uvedla Šubová.

Podle ní budou do nového jízdního řádu odstraněny pomalé jízdy na rozhodujících úsecích Středočeského kraje a Prahy.

Pomalé jízdy SŽDC zavádí kvůli bezpečnému provozu. Děje se tak například při diagnostice defektoskopických vad kolejnic, konsolidace, jde o bezpečnostní pomalé jízdy kvůli stavebním pracím nebo přírodním vlivům. Často jde o důsledek dlouhodobě zanedbané údržby.

Soupis pomalých jízd (PJ) ve Středočeském kraji s předběžnými termíny odstranění:

– úsek Praha (mimo) – Vraňany je bez PJ
– úsek Praha (mimo) – Olbramovice je bez  PJ,
– úsek Praha (mimo) – Kolín bez PJ, jen v žst. Poříčany do 15. 6., následně dle harmonogramu investiční stavby do 11. 9. 2018
– úsek Praha (mimo) – Beroun (mimo)  31. 8. 2018,
– úsek Praha (mimo) – Lysá – Velký Osek, mezistaniční úseky 7. 10. 2018, ovlivněno investiční stavbou v žst. Čelákovice
– úsek Kralupy n. Vltavou – Neratovice 30. 11. 2018
– úsek Kolín – Ledečko  31. 10. 2018
– úsek Kutná Hora – Zruč  31. 10. 2018
– úsek Mladá Boleslav – Katusice  31. 10. 2018
– žst.Praha-Holešovice  31. 7. 2018
– žst.Praha-Hostivař dle harmonogramu stavby 15. 8. 2018

Tagy pomalé jízdy ropid Středočeský kraj SŽDC
13 komentářů