SŽDC opět zavírá hlavní trať u Karlových Varů kvůli sesuvu

Sesuv tratě 140 u Dalovic. Autor: SŽDCSesuv tratě 140 u Dalovic. Autor: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty musí opět uzavřít provoz na železniční trati z Chomutova do Chebu v úseku mezi Dalovicemi a

Správa železniční dopravní cesty musí opět uzavřít provoz na železniční trati z Chomutova do Chebu v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem. Důvodem jsou přípravy na velkou opravu trati kvůli nestabilnímpodmínkám.

Vyplývá to z informací na stránkách ČD Mimořádnosti.  K zastavení provozu dojde od soboty 26. října od 14 hodin. V úseku Ostrov nad Ohří – Karlovy Vary budou vlaky nahrazeny autobusy. Oprava je plánována do 12. listopadu. Jako důvod uvádí dopravce technickou závadu na trati.

Úsek mezi Dalovicemi a Hájkem je problémový několik let. Před více než rokem došlo k velkému sesuvu, který jen díky pozornosti traťmistra na úsek nevjel vlak. Už v létě omezila SŽDC mezi Dalovicemi a Hájkem výrazně traťovou rychlost. „Jedná se o plánovanou výluku, která zajistí provizorní udržení provozuschopnosti trati do příštího roku, kdy je v tomto úseku připravována velká investiční akce,“ řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

V létě současně SŽDC uzavřela dodatek ke smlouvě se společností Strix Chomutov, která trať loni opravovala. Podle dodatku se navýší hodnota smlouvy o dalších více než deset milionů korun. „Tyto práce souvisejí zejména s novým stabilizovaným tělesem náspu, s novým železničním svrškem, s přípravnými pracemi a odtěžením sesutých hmot a se všeobecným objektem,“ píše se v dodatku. Celkové náklady na sanaci loňského sesuvu tak dosáhnou 101,4 milionu korun bez DPH.

SŽDC tvrdí, že k problém s tratí vznikl už na sklonku 19. století, kdy byla trať rozšířena na dvojkolejnou a došlo k dosypání a rozšíření náspu.

15:28 doplněno o vyjádření SŽDC

Tagy sesuv Dalovice - Hájek Správa železniční dopravní cesty SŽDC Top trať 140
24 komentářů