SŽ dokumentaci k trati na letiště z Jenče nekoupí. Zvažuje elektrizaci Semmeringu

Vizualizace stanice Hostivice po modernizaci. Foto: Správa železnicVizualizace stanice Hostivice po modernizaci. Foto: Správa železnic

O rozsahu budoucího využití Semmeringu se právě jedná.

Správa železnic (SŽ) nekoupí od firmy Prague AT (Prague Airport Train – PAT) dokumentaci EIA k trati na letiště ve směru od Jenče. Firma si nechala dokumentaci zpracovat a v roce 2017 získala i souhlasné stanovisko ke zhruba čtyřkilometrovému úseku.

„Se společností PAT se vedla dlouhá jednání ohledně využití jejich dokumentace. Stanovisko Správy železnic je, že dokumentaci přebírat nebudeme. Hlavním důvodem je, že jejich dokumentace řešila jinou trasu, než je v současné době pro Zaokruhování sledována a koordinována s Letištěm Praha,“ uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Správa železnic připravuje několik investičních akcí, které propojí Letiště Václava Havla s Prahou a Kladnem. Jde o úseky Veleslavín – Ruzyně, Ruzyně – Letiště Václava Havla, stanici Letiště Václava Havla a úsek tzv. Zaokruhování. Zaokruhováním nazývá Správa železnic právě napojení na Jeneč. Po rozhodnutí nepřevzít hotovou dokumentaci EIA od soukromé firmy bude muset Správa železnic celý proces hodnocení vlivu na životní prostředí pro tento úsek absolvovat sama. „Což bude mít dopad do původně plánovaného harmonogramu,“ doplnila Pistoriusová.

Podle ní přitom nelze jednoznačně říci, z jakého směru se vlaky na letiště dostanou nejdříve. Šéf Letiště Praha Václav Řehoř v pátek v podcastu Cesty Zdopravy.cz uvedl, že vlaky přijedou dříve právě od Jenče, a to kvůli složitější situaci s pozemky na úseku od Ruzyně přes Dlouhou Míli.

Na úsek přes zastávku Dlouhá Míle (Ruzyně – LVH) aktuálně běží tendr na zpracování dokumentace pro stavební povolení, zatímco na Zaokruhování se zpracovává záměr projektu. Ten teprve zamíří ke schválení na centrální komisi ministerstva dopravy, v případě jejího souhlasu bude zahájeno územní řízení. „Správa železnic preferuje železniční spojení přes Dlouhou Míli od Ruzyně,“ doplnila mluvčí.

PAT v dokumentaci EIA počítala s provozem vlaků po Pražském Semmeringu na Smíchov. „O rozsahu budoucího využití Semmeringu se právě jedná ve vztahu k výhledovému pořízení nových jednotek a jejich provoznímu konceptu,“ uvedla Pistroiusová. Podle ní Správa železnic aktuálně zvažuje elektrizaci tratě 122 ze Smíchova do Hostivice, které se přezdívá Pražský Semmering.

Trať Praha - Kladno s odbočkou na letiště. Pramen: Správa železnic

Trať Praha – Kladno s odbočkou na letiště. Pramen: Správa železnic

Tagy Pražský Semmering Správa železnic Top trať na letiště železniční napojení Letiště Václava Havla
136 komentářů