Podcast: Když teď půjdete po letišti, uslyšíte své kroky. A to není úplně dobrý, říká šéf Letiště Praha

Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Foto: LPVáclav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Foto: LP

"Během dalších dvaceti let bude cestovat osm miliard lidí. Příležitost pro pražské letiště je obrovská."

„Krize přinese spoustu nového, je to šance pro Prahu,“ říká v novém dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz ředitel a předseda představenstva pražského Letiště Václava Havla Václav Řehoř. Léto bude podle něj ještě velmi slabé a postavené na Češích, kteří poletí na dovolenou. Že by se ale počty cestujících nevrátily na původní předcovidové hodnoty, strach nemá.

Václav Řehoř. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Václav Řehoř. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

„Nejenom, že se vrátí. Po celém světě cestovalo 2,9 miliardy lidí v roce 2019 a do té doby se to každých 15 let zdvojnásobovalo, až jsme se dostali na toto číslo. Předpoklad je, že během dalších dvaceti let bude cestovat osm miliard lidí. Příležitost pro pražské letiště je obrovská,“ říká Řehoř. Domnívá se, že krize přinese pro letecký trh spoustu nových příležitostí, ze kterých může profitovat i Praha. Návrat na čísla roku 2019 čeká kolem roku 2025.

Co tedy čeká cestující v letním letovém řádu? Jak bude vypadat spojní do těch turisticky nejzajímavějších oblastí? Kdy se začnou vracet do Prahy dálkové linky? Jak vnímá to, že stát v posledních letech čerpal na dividendách výrazně více, než navrhovalo samo letiště? Nechybí teď letišti peníze, které odvedlo státu? Jaké má letiště plány s dceřinými společnostmi Czech Airlines Technics a Czech Airlines Handling? Budou na prodej, nebo si je nechá letiště jako rodinné stříbro? Jak to bude s investicemi do zásadního rozšíření Terminálu 2? Ohrožuje je pandemie, nebo by v roce 2028 mohla být stavba dokončena? Proč je pro letiště důležité postavit centrální bezpečnostní kontrolu společnou pro oba terminály? Proč jsou teď sokolníci pražského letiště extrémně vytížení a kolik medu vytočí letištní včelaři?

Odpovědi na tyto a další otázky si můžete poslechnout v aktuálním díle podcastu Cesty Zdopravy.cz, ve kterém otevíráme i téma železničního spojení na letiště nebo stavby paralelní dráhy. „Chceme, abychom už nemuseli létat nad Prahou,“ říká ředitel letiště.

Všechny díly podcastu Cesty Zdopravy.cz naleznete v podcastové sekci deníku Zdopravy.cz, můžete je také odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast addict.

Pokud máte naše dopravní pocasty rádi, můžete pro ně hlasovat v anketě Podcast roku.

Tagy elektrizace trati Šakvice - Hustopeče letiště praha podcast Cesty Zdopravy.cz Top Václav Řehoř
37 komentářů