Suez je volný. Po šesti dnech se podařilo obří kontejnerovou loď uvolnit

Loď Ever Given zablokovala Suezský průplav. Foto: Instagram / Fallenhearts17Loď Ever Given zablokovala Suezský průplav. Foto: Instagram / Fallenhearts17

Loď míří do Velkého hořkého jezera na velkou kontrolu.

Kontejnerová loď Ever Given již neblokuje Suezský průplav. Po šesti dnech se ji záchranným týmům podařilo vyprostit. Loď pokračuje směrem na sever do Středozemního moře.

Ukazují to data z aplikace Vesselfinder, podle které loď nyní pluje rychlostí tři uzly. Uvolnění lodi potvrdila i egyptská média nebo světové agentury, například AP.

K uvolnění lodi došlo poté, co se v noci na dnešek podařilo záchranným týmům dosáhnout částečného vyproštění. K uvolnění přispěl i silný příliv.

Loď směřuje k Velkému hořkému jezeru, které je zhruba v polovině průplavu, kde ji čeká technická kontrola. Na uvolnění průplavu čekalo na obou stranách téměř 400 lodí, podle společnosti Refinitiv bude trvat nejméně deset dní, než fronta lodí zmizí. Jsou mezi nimi kontejnerové lodě, lodě na přepravu sypkých materiálů, ropné tankery a plavidla přepravující zkapalněný zemní plyn nebo zkapalněný ropný plyn. Každý den prodlevy znamená ve světovém obchodu ztrátu téměř 200 miliard korun.

Ever Given, dlouhá 400 metrů, se zaklínila mezi protilehlé břehy průplavu a jak experti poukázali, její příď a záď se dostaly do pozic, s nimiž se při stavbě plavidla nepočítalo. Kýl je citlivý na tlak a mohou v něm vznikat praskliny. Trup plavidla zkoumají potápěči a zatím žádné neobjevili.

Tagy Ever Given Evergreen Suezský průplav Top
31 komentářů