Ucpávka ze Suezu Ever Given znovu pluje. Prošla plastikou nosu a míří do Evropy

Loď Ever Given zablokovala Suezský průplav. Foto: Instagram / Fallenhearts17Loď Ever Given zablokovala Suezský průplav. Foto: Instagram / Fallenhearts17

Loď v Číně naložila tisíce kontejnerů a po zastávce v Malajsii se vydá do Evropy. Suezem by měla proplouvat 7. prosince. 

Kontejnerová loď Ever Given, jejíž nehoda koncem března způsobila šestidenní blokádu Suezského průplavu, znovu plní své obchodní poslání. V čínském přístavu Čching-tao u Žlutého moře prošla opravou a naložila tisíce kontejnerů pro Evropu. Informují o tom čínská média.

Oprava lodi, kterou provozuje společnost Evergreen, trvala šest týdnů. Spočívala především v úpravě přídě, která při nehodě utrpěla největší poškození. Média proto opravy přirovnávají k plastice nosu.

Čínská média uvedla, že loď v sobotu naložila asi 5000 kontejnerů v přístavu Čching-tao, nyní míří do dalších čínských přístavů a po zastávce v Malajsii se vydá do Evropy. Suezem by měla proplouvat 7. prosince.

Přes 400 metrů dlouhá kontejnerová loď o hmotnosti 220.000 tun zablokovala Suezský průplav 23. března. Vyprostit se ji podařilo až po šesti dnech, během kterých byl zastaven provoz v obou směrech a zhruba 400 lodí muselo čekat opodál. Správa Suezského průplavu (SCA) poté loď zadržela ve Velkém Hořkém jezeru mezi severní a jižní částí průplavu, a to kvůli sporům o náhradu škody.

SCA požadovala odškodné 916 milionů dolarů (19,5 miliardy Kč) na pokrytí záchranných prací, ušlých příjmů a za poškození pověsti. Později požadavek snížila na 550 milionů dolarů. Japonský majitel (firma Shoei Kisen) a jeho pojistitelé výši odškodného a zadržení lodi zpochybnili. Po dohodě loď mohla odplout až 7. července, podrobnosti o vyrovnání nebyly zveřejněny.

Soudní tahanice ale nejspíš nekončí. Podle serveru Splash247.com se ozvali další provozovatelé lodí, kteří chtějí po majiteli Ever Given odškodné.

 

Tagy Čína Ever Given Evergreen Suezský průplav
6 komentářů