Suchoj v plamenech. Letadlo Aeroflotu při nouzovém přistání hořelo, desítky mrtvých

Suchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia CommonsSuchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia Commons

/Aktualizováno 23:30/ Necelé dva roky staré letadlo Suchoj Superjet 100-95B společnosti Aeroflot skončilo v plamenech a muselo nouzově přistát na

/Aktualizováno 23:30/ Necelé dva roky staré letadlo Suchoj Superjet 100-95B společnosti Aeroflot skončilo v plamenech a muselo nouzově přistát na ranveji moskevského letiště Šeremeťjevo. Nehoda si vyžádala 41 lidských životů.

Šlo o letadlo na lince SU1492 do Murmansku. Piloti krátce po startu vyhlásili stav nouze a vrátili se zpět na letiště.

Záběry na sociálních sítích ukazují, že letadlo hořelo už při přistání. Aeroflot v prohlášení uvedl, že vylučuje, že k zapálení došlo úmyslně. Podle pilotů letadlo poškodil blesk, který zcela vyřadil přístroje.

 

https://twitter.com/BreakingMash/status/1125068715949740033

Podle průběhu letu na Flightradar24.com se podařilo letadlu přistát až na druhý pokus. V letadle mělo být 73 cestujících.

Aeroflot používá letadlo Suchov i na lety do Prahy, i když poslední dobou spíše výjimečně. Ruský výrobce se snaží letadlo prodat více mimo Rusko, zatím se mu to ale příliš nedaří. Se strojem je silně nespokojen mexický Interjet, CityJet ho dokonce stáhl z provozu úplně. Nedopadl ani plánovaný nákup pro slovinské Adria Airways.

Zprávy o zraněných a mrtvých se od začátku velmi lišily. Ruská agentura TASS přišla po necelých dvou hodinách od tragédie, že zahynulo nejméně 13 lidí. O tři hodiny později přišla s tím, že při nehodě zahynulo až 41 lidí.  Šokující jsou i záběry ze samotné evakuace, kdy se někteří lidé zdržovali tím, že si brali ještě příruční zavazadlo. Aeroflot uvedl, že evakuace trvala jen 55 sekund, zatímco norma je 90 vteřin.

Zprávu průběžně aktualizujeme.

Tagy Aeroflot Suchoj SuperJet 100
43 komentářů