Aeroflot Group pořídí 339 letadel ruské výroby

Suchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia CommonsSuchoj Superjet 100 v barvách Aeroflotu. Foto: Anna Zvereva, Wikimedia Commons

Dodávky západních letadel jsou v budoucnu podle státní technologické firmy Rostec nepravděpodobné.

Na schůzce mezi generálním ředitelem Aeroflotu Sergejem Alexandrovským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem byl oznámen plán objednávky 339 letadel ruské produkce. Objednávka má zahrnovat 40 Tupolevů Tu-214, 89 Suchojů Superjet a především 210 letounů Irkut MC-21. Dodávky letadel by měly na základě pronájmu běžet od příštího roku až do roku 2030.

Podle Alexandrovského jde o největší nákup v historii Aeroflotu. „Podpis této smlouvy jasně ukazuje celému světu, že Rusko je velká letecká velmoc s velkým potenciálem a bohatými zkušenostmi v oblasti konstrukce letadel, schopná vyrábět spolehlivá a moderní letadla,“ dodává.

Nákup má podle příslibu ruského ministra obchodu a průmyslu Denisa Manturova dotovat také vláda, aby zajistila, že provozovatelé nebudou nést další finanční zátěž. Chce tak kompenzovat nákladnější začátky sériové výroby. S jejím nárůstem by pak měla od dotačního opatření ustoupit.

Generální ředitel státní technologické firmy Rostec, Sergej Čemezov, tvrdí, že dodávky západních letounů do Ruska jsou v budoucnu nepravděpodobné. Takové stroje by měly ve flotile Aeroflot Group nahradit letadla domácí výroby. Vlajkovou lodí se má stát Irkut MC-21. Tupolev Tu-214 pak bude navzdory svému stáří zaveden jako dobře osvědčený kus techniky.

Příští rok by měly do flotily Aeroflot Group dorazit první dva nové Suchoje Superjet 100-95B. Prvních šest MC-21 a sedm Tu-214 se pak přidá v roce 2024. Konkrétní plán rozřazení do flotil dceřiných společností ještě není jasný.

Aeroflot Group se od počátku ruské invaze na Ukrajinu potýká s nedostatkem náhradních dílů. V jejich obstarávání mu brání sankce. Již dříve hlásili ruští politici zájem masivně rozjet výrobu letounů domácí produkce.

Tagy Aeroflot Irkut MC-21-300 Rostec sankce vůči Rusku Suchoj SuperJet 100 T Tupolev
102 komentářů