Aeroflot odkoupil navzdory sankcím 10 pronajatých Boeingů 777

Boeing 777-300ER společnosti Aeroflot. Foto: Sergey Korovkin 84 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)Boeing 777-300ER společnosti Aeroflot. Foto: Sergey Korovkin 84 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Irské ministerstvo zahraničních věcí nepotvrdilo ani nevyvrátilo, zda byla na odkup letadel udělena výjimka z protiruských sankcí, které takový obchod znemožňují.

Ruská letecká společnost Aeroflot odkoupila deset původně pronajatých Boeingů 777. Dopravce to potvrdil v prohlášení, které obdržela ruská státní tisková agentura TASS. Má jít o letouny, které byly v letech 2013 až 2014 pronajaty formou leasingu u irské leasingové společnosti.

V prohlášení se dále uvádí: „Aeroflot bude i nadále pracovat na realizaci dalších nákupů letadel, aby udržel současnou flotilu letadel zahraniční výroby v provozu a rozšířil možnosti jejich provozu. I tento přístup potvrzuje spolehlivost Aeroflotu jako protistrany, že zodpovědně plní své smluvní závazky. Transakce byla provedena s ohledem na všechna potřebná povolení od ruských a zahraničních regulátorů.“

Desítka letounů tak má být nyní považovaná za majetek Aeroflotu. Jak kupní smlouva vznikla a zda není v rozporu se sankcemi uvalenými na Ruskou federaci, však není jasné. Web Diplomacy Ireland uvádí, že irské ministerstvo zahraničních věcí nepotvrdilo ani nevyvrátilo, zda byla na odkup letadel udělena výjimka, které jsou ve zvláštních případech možné.

Aeroflot se od uvalení protiruských sankcí z důvodu ruské invaze na Ukrajinu potýká se zásadním nedostatkem náhradních dílů západních výrobců. Již dříve se vrchní představitele aerolinky i státu nechali slyšet, že připravují masivní rozjezd výroby letounů domácí produkce. Na schůzce mezi generálním ředitelem Aeroflotu Sergejem Alexandrovským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem konané na sklonku loňského léta byl oznámen plán objednávky 339 letadel ruské produkce. Jak se však ukázalo již v minulých měsících, Rusku a jeho dopravcům není cizí ani přivlastňování si letadel či jiné nekalé způsoby.

Tagy Aeroflot boeing Rusko sankce vůči Rusku
26 komentářů