Strojvedoucí ČD Cargo Katarzyna Renata Martečíková bude hostem podcastu. Ptejte se

Strojvedoucí Katarzyna Renata Martečíková a lokomotiva Heligón. Pramen: Archiv Katarzyny Renaty MartečíkovéStrojvedoucí Katarzyna Renata Martečíková a lokomotiva Heligón. Pramen: Archiv Katarzyny Renaty Martečíkové

Martečíková je zároveň jedinou strojvůdkyní parních lokomotiv v České republice.

Hostem Ondřeje Kubaly v předvánočním dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz bude strojvedoucí ČD Cargo Katarzyna Renata Martečíková. Nejčastěji ji lze vidět na elektrických lokomotivách v čele nákladních vlaků v okolí Nymburka, zkoušky má i na diesely, na kterých v Nymburce začínala.

Kromě toho jsou jejím velkým koníčkem parní lokomotivy. V roce 2018 nastoupila do kurzu strojvedoucích parních lokomotiv v České Třebové, kde vzbudila velkou pozornost. Dnes je jedinou ženou v České republice, která má oprávnění jezdit s párou.

„Někteří budoucí kolegové se na mě dívali s despektem, jiní, a musím říct, že těch byla většina, se postupně osmělili a začali mne brát jako normálního parťáka. Asi nejvíc jsem se v zácviku naučila od kolegů, kteří na mě nebrali ohledy jako na ženu, ale naopak, nechali mě dělat úplně všechno samostatně,“ řekla před časem v rozhovoru pro zaměstnanecký magazín Cargovák.

Kdo ji na dráhu přivedl? Proč dala přednost nákladním vlakům před těmi s cestujícími? Na kterých lokomotivách se jí v běžném provozu jezdí nejlépe? Kde se nakazila láskou k parním strojům? Jak rozdýchávali její kolegové vstup ženského elementu do segmentu parních lokomotiv, které jsou jinak výlučně mužskou záležitostí?

Své otázky Katarzyně Renatě Martečíkové můžete klást i vy. Pište je do diskuse pod tímto článkem až do úterního večera.

Tagy Katarzyna Renata Martečíková podcast Cesty Zdopravy.cz
64 komentářů