Střídání státních dopravců na Maltě. Končí Air Malta, přichází KM Malta Airlines

Airbus A320neo v barvách KM Malta Air Lines. Zdroj: Facebook.com - KM Malta Air LinesAirbus A320neo v barvách KM Malta Air Lines. Zdroj: Facebook.com - KM Malta Air Lines

Ztrátové Air Malta musely skončit, neboť jim byla zablokovaná další státní pomoc.

Na Maltě zahájila provoz nová státní letecká společnost KM Malta Airlines. Založena byla jako náhrada dlouhodobě ztrátového dopravce Air Malta, jemuž Evropská komise již dříve zablokovala další pomoc od státu ve výši 290 milionů eur, tedy v přepočtu asi 7,3 miliardy korun.

Založení nové státní aerolinie bez dluhů zdůvodnila maltská vláda přáním zachovat vlastního dopravce, který se postará o konektivitu s Evropou. Na jeho rozjezd poskytne podle dřívějších informací 350 milionů eur, což je v přepočtu necelých devět miliard korun. Do zisku by se měl dostat po dvou letech provozu.

Společnost má létat s osmi letadly Airbus A320neo. Jedná se o stroje původně létající pro Air Malta. Pod „novou“ firmu přejdou také původní zaměstnanci Air Malta. Celkem najdou u KM Malta Airlines práci asi čtyři stovky lidí.

Air Malta zahájila provoz v roce 1974. Problémem pro ni byla konkurence nízkonákladových dopravců. Opakované vládní injekce aerolince nepomohly, velké propouštění pak přišlo spolu s proměnou sítě kvůli dopadům celosvětové pandemie. Ještě v roce 2019 létala do 37 destinací, nyní by jich mělo být včetně Prahy dohromady 17.

Tagy Air Malta KM Malta Airlines Malta
27 komentářů