Air Malta končí, vláda založí nového dopravce KM Malta Airlines

Airbus A320 v barvách Air Malta. Foto: Letiště PrahaAirbus A320 v barvách Air Malta. Foto: Letiště Praha

Byznys model nového dopravce má být realističtější.

Maltská vláda se rozhodla založit po ztrátových Air Malta nového leteckého dopravce KM Malta Airlines. Na včerejší tiskové konferenci to uvedl premiér Robert Abela. Provoz Air Malta, které jsou vlastněny státem, bude příští rok v březnu ukončen, informovala letecká společnost v tiskové zprávě.

Malta je podobně jako Itálie v neustálém pokušení podnikat v leteckém byznysu. Air Malta ukončí činnost, protože Evropská komise odmítla schválit novou státní pomoc dopravci. Nová společnost zahájí provoz 31. března.

Podle dopravce bude cestujícím, kteří si již rezervovali letenky, nabídnuto vrácení peněz nebo změna rezervace již pod novým dopravcem. Půjde zřejmě hlavně o kosmetickou změnu: zaměstnanci přejdou z Air Malta k novému dopravci, který bude mít ve flotile osm pronajatých letadel Airbus A320neo v konfiguraci pro 168 cestujících (36 v premium třídě).

Jde o podobný model, jakým vznikla v Itálii z Alitalie letecká společnost ITA Airways. Podle premiéra má být byznys model nového dopravce realističtější a udržitelnější, bude létat do 17 destinací.

Na Maltě působí pod značkou Malta Air Ryanair, premiér však uvedl, že vzhledem k ostrovní poloze Malty je vhodné mít vlastního dopravce. Vláda nabídne část podílu ve firmě investorům, zachová si většinu.

Společnost Air Malta byla založena v roce 1973. Létala do několika destinací v Evropě a severní Africe. Zasáhla ji však konkurence levnějších a efektivnějších nízkonákladových aerolinek a kvůli rostoucím ztrátám v roce 2012 schválila Evropská komise státní pomoc pro společnost. Oživení se však nezdařilo a vláda požádala v roce 2021 EK o povolení nové finanční injekce téměř 300 milionů eur (7,3 miliardy Kč) kvůli problémům souvisejícím s pandemií nemoci Covid-19. Firma poté snížila počet zaměstnanců o více než polovinu na 400, byl zahájen postupný proces rušení nerentabilních linek a firma ukončila i nerentabilní pozemní služby.

Tagy Air Malta KM Malta Airlines Malta
18 komentářů