Středočeský kraj začal s instalací chytrých označníků na zastávky

Nové informační panely na zastávkách Středočeského kraje. Foto: IDSKNové informační panely na zastávkách Středočeského kraje. Foto: IDSK

Smlouva umožňuje dodání až 800 označníků.

Organizátor veřejné dopravy Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) začal s instalací nízkoenergetických informačních panelů typu e-paper na autobusové zastávky. Postupně může být v kraji vybaveno těmito chytrými označníky až 800 zastávek.

Cestujícím poskytnou informace nejen o jízdním řádu, ale i aktuálním čase odjezdu, případně i zpoždění. „Celý projekt počítá s participací měst a obcí na finančních nákladech spojených s provozem, tj. roční poplatek za provoz displeje, který zahrnuje mobilní data, přístup na server, zobrazení dat, pravidelný upgrade systému, technickou podporu, uživatelský vstup obcí s možností zveřejňování informací směrem k veřejnosti,“ konstatoval Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

Zakázku získala ve veřejné soutěži společnost Technocast ve sdružení s firmou Papercast. Za jeden označník zaplatí kraj podle typu 74 000 nebo 78 000 korun bez DPH. Společnost Technocast patří Radkovi Novotnému, majiteli autobusového dopravce About Me. Roční provoz jednoho označníku vyjde na 4375 Kč.

Rámcová smlouva počítá s dodávkami až 800 označníků ve dvou verzích. E-papery budou nabíjeny setem baterií, které zajistí provoz po dobu minimálně pěti let. Tyto panely budou instalovány výhradně do konstrukce dvoutyčového označníku.

E-paper o velikost 13,3″ (zobrazovací plocha 240 x 320 mm) bude umístěn v horní části označníku a bude obsahovat 4 řádky. Panel bude zobrazovat čtyři nejbližší odjezdy s těmito informacemi: číslo linky, symbol bezbariérovosti, směr/cílová stanice a počet minut do odjezdu včetně zpoždění. Poslední řádek mohou využít obce a informovat zde občany.

Projekt je spolufinancován ze 70 % IROP (ITI), z 15 % ze státního rozpočtu a z 15 % z vlastních zdrojů.

Nové informační panely na zastávkách Středočeského kraje. Foto: IDSKNové informační panely na zastávkách Středočeského kraje. Foto: IDSK
Tagy chytré zastávky e-Paper IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje Středočeský kraj Technocast
28 komentářů