Dotykový displej, zásuvka na dobíjení a antivandal. Na železnici míří smart zastávky

Návrh podoby Smart zastávky. Foto: Správa železnicNávrh podoby Smart zastávky. Foto: Správa železnic

Zastávky mají být hotové do konce letošního roku.

Společnost Starmon, majetkově ovládaná AŽD Praha, získala zakázku na první instalaci takzvaných chytrých zastávek v síti Správy železnic. Na celkem 12 místech vznikne 18 přístřešků za 26 milionů korun. Cena v soutěži klesla oproti odhadu o téměř deset milionů korun.

O vítězství Starmonu informovala Správa železnic v tiskové zprávě. Celkem 12 lokalit vytipovala Správa železnic ve spolupráci s objednavateli veřejné dopravy. Nové přístřešky budou vybaveny elektronickými informačními panely, ze kterých se cestující dozví o neplánovaných změnách v jízdním řádu, zpožděných vlacích či provozních mimořádnostech.

„Přístřešky na zastávkách poslouží cestujícím nejen jako ochrana před rozmary počasí, ale jejich součástí budou i dotykové displeje s aktuálními provozními informacemi. Nejprve jimi vybavíme frekventované zastávky, například tu v Golčově Jeníkově, kterou obsluhují i rychlíky na trase z Prahy do Havlíčkova Brodu. Dále se budou nacházet na nádražích, kde se přestupuje na další druhy veřejné dopravy,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Zobrazení polohy vlaku

Skleněný přístřešek má být vybaven ještě LED osvětlením, zásuvkou pro dobíjení telefonů a kamerovým systémem. Každý přístřešek bude v antivandalském provedení stejně jako lavička s opěradlem a odpadkový koš. Na informačním panelu s dotykovou obrazovkou si cestující budou moci zobrazit na displeji pravidelný jízdní řád, tabuli s odjezdy nebo zobrazení aktuální polohy vlaku. K podávání akustických informací poslouží reproduktor.

Bude zde také zabudována kamera pro záznam fotografie v případě poškozování zařízení. Tím se značně zvýší bezpečnost cestujících na zastávce, a to jak možností odhalení pachatele z pořízených záznamů, tak preventivním způsobem.

Podle Správy železnic bude zastávka energeticky velmi úsporná, počítá se s napájením solárními panely. Správa železnic představila při zahájení soutěže i návrh podoby těchto zastávek. „Nejde o finální podobu. Zakomponování Smart technologie do standardního přístřešku bude navrhovat projektant budoucího dodavatele,“ dodala tehdy mluvčí Nela Eberl Friebová.

Seznam zastávek, kde se bude instalovat Smart technologie

Dolní Lhota
Dolní Lutyně
Doubravice nad Svitavou
Louny střed
Lovosice město
Nový Hrozenkov zastávka
Dobkovice
Proseč nad Nisou
Rohatec zastávka
Golčův Jeníkov město
Újezd u Brna
Velká Bystřice zastávka

Tagy chytré zastávky Smart zastávky Správa železnic Starmon
34 komentářů