Středočeský kraj podpoří P+R pro 200 aut v Olbramovicích a Čerčanech

P+R parkoviště v Dobřichovicích. Foto: Jan SůraP+R parkoviště v Dobřichovicích. Foto: Jan Sůra

Parkoviště P+R ve Středočeském kraji mají ulehčit Praze, kam denně autem míří desítky tisíc lidí za prací.

Rada Středočeského kraje schválila koncem srpna smlouvy o spolupráci, které kraj uzavře s obcemi Olbramovice a Čerčany s cílem dokončení projektů P+R parkovišť. V obou obcích jsou záchytná parkoviště pro zhruba 200 aut naplánována u nádraží. V případě Čerčan u zastávky Pyšely, která leží v katastru Čerčan. Parkoviště se budou financovat z dotací za spolufinancování kraje.

P+R Olbramovice

Obec Olbramovice si nechala na vlastní náklady zpracovat technickou studii proveditelnosti pro účely výstavby P+R. Na základě této studie byla navržena parkovací plocha v docházkové vzdálenosti do 5 minut od železniční stanice Olbramovice. „Jedná se o spádové místo pro oblast Voticka, kde se velké množství dojíždějících do zaměstnání či škol stahuje na vlak do Olbramovic a pak hromadně vlakem pokračují ve směru na Benešov u Prahy či na Prahu, případně opačným směrem do Tábora či Českých Budějovic,“ uvedla mluvčí kraje Martina Kemrová. Do konce října se počítá se zadáním projektové dokumentace, stavební práce by měly začít ve druhém čtvrtletí roku 2022.

P+R Čerčany

V Čerčanech jde o lokalitu prověřenou na základě územně-technické studie záchytných parkovišť P+R na území Středočeského kraje, docházka na železniční zastávku vyjde na méně než pět minut. V Čerčanech u zastávky Pyšely se o výstavbě parkoviště P+R uvažuje dlouhodobě. Zastávku obsluhuje linka S9 směrem na Prahu a na Benešov. „Stěžejní pro další projektovou přípravu a následnou realizaci P+R je navržení efektivního a bezpečného silničního napojení na pozemní komunikaci I/3 ve shodě s dopravním inspektorátem Policie ČR a s Ředitelstvím silnic a dálnic,“ doplnila Kemrová.

Středočeský kraj už loni na podzim vybral deset míst, kde začnou vznikat P+R parkoviště. Jejich umístění ve Středočeském kraji má ulehčit především Praze, kam míří denně desítky tisíc lidí z kraje za prací autem. Dodatečně se k původní desítce projektů přiřadily Úvaly a právě Olbramovice.

Kde chystá kraj P+R parkoviště

Zeleneč-Mstětice
Hostivice
Tuklaty
Čerčany
Rudná
Líbeznice
Brandýs nad Labem – Stará Boleslav (již se staví)
Poříčany
Světice
Dubenec
Úvaly
Olbramovice

Tagy P+R parkoviště ve Středočeském kraji
82 komentářů