Další P+R parkoviště u nádraží. V Hostivici vznikne 480 míst, kraj žádá o povolení

Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě. Ilustrační foto: Město OpavaParkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě. Ilustrační foto: Město Opava

Stavba začne souběžně s modernizací tratě do Jenče.

Středočeský kraj učinil další krok ke stavbě velkého parkovacího P+R domu ještě na území kraje. V Hostivici vznikne u železniční stanice za 450 milionů korun 480 míst. Kraj tento týden schválil smlouvu o spolupráci s městem, na konci loňského roku zažádal o stavební povolení.

Stavba je navázaná na modernizaci trati z Prahy do Kladna. Stavba P+R bude zahájena souběžně se stavbou železnice v úseku Jeneč–Hostivice. Smlouvu s městem musí ještě schválit zastupitelé.

Nový parkovací dům bude mít šest podlaží. „Naším dlouhodobým záměrem je dostat co nejvíce lidí z aut do prostředků hromadné dopravy. Této myšlence ale musíme jít naproti a nabídnout kvalitní a komfortní infrastrukturu. Parkoviště P+R, kde mohou lidé svůj vůz na celý den bezpečně a levně zaparkovat, tento cíl jednoznačně plní. Dům vyroste v těsné blízkosti železniční stanice Hostivice,“ řekl radní Středočeského kraje Petr Borecký.

Projektový záměr byl schválen už v listopadu 2020. Kraj, jakožto hlavní investor, se zavazuje, že zajistí zpracování předprojektové a projektové přípravy, zadání a provedení staveb, zajistí dohled nad projektovou přípravou, technický dozor, správu, provoz a údržbu, majetkoprávní vypořádání dotčených pozemků, geometrický plán pro nezbytné rozdělení pozemků a další.

Město, které znění smlouvy již odsouhlasilo na prosincovém jednání zastupitelstva, se mimo jiné zavazuje k darování pozemků, zanesení do územního plánu, a odsouhlasení připojení stavby domu na místní komunikační síť.

Kraj předpokládá, že dům nabídne 480 míst k stání. Náklady na stavby by měly být zhruba 450 milionů korun.

Tagy Hostivice P+R P+R parkoviště ve Středočeském kraji Středočeský kraj
32 komentářů